IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германската икономика запазва курса си към растеж

Ниските цени на петрола, слабото евро, ниската инфлация и положителният пазар на труда са предпоставки за доброто представяне

16:47 | 17.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германската централна банка (Бундесбанк) счита, че и през второто полугодие на 2015 г. германската икономика ще расте.

„Предпоставките за това, насърченият от външното, но и от вътрешното търсене, силен икономически растеж да продължи и през втората половина на годината, са налице към днешна дата“, пояснява централната банка в месечния си доклад за август, публикуван в понеделник.

„Очакваме потребителските разходи да дадат след средата на годината по-силен тласък за икономиката, отколкото през пролетта". Домакинствата вече имат по-голямо пространство за разходи, тъй като цената на петрола отново падна, а инфлацията като цяло е ниска. Доброто положение на пазара на труда и значителните ръстове на реалните доходи говорят за това, че частното потребление ще продължи да подкрепя икономиката, твърдят експертите на Бундесбанк. Освен това продължават да се подобряват и очакванията за доходите. 

Според банката само заради законово установените вече ставки на минималната работна в Германия заплащането във Федералната република се е повишило с около половин процентен пункт. Особено за по-ниските групи заплати в Източна Германия е отчетен значителен ръст на почасовото заплащане, се казва още в месечния отчет. Като цяло нивото на заплатите в източната част на републиката се е увеличило с около 1,75% заради въвеждането на минималната работна заплата.

Например, през първото тримесечие на 2015 г. неквалифицирани служители от Източна Германия са получавали с 9,4% по-висока заплата в сравнение с първите три месеца на 2014 г. Също така и редица индустрии с ниски заплати в източната част на Германия отчитат двуцифрени увеличения, като например в сектора на ресторантьорството – от 12,6%, и в службите за сигурност – от 12 на сто.

До известна степен за увеличаването на заплатите са допринесли и минималните заплати по браншове, които се договарят от социалните партньори, за да плащат законно в рамките на един гратисен пероид до края на 2017 г. по-малки суми от заложените чрез Закона за минималното почасово заплащане.

И на корпоративния фронт има добри новини. Предвид готовността за по-пълно натоварване на капацитетите компаниите имат готовност за по-сериозни инвестиции. „Експортният бизнес извлича печалба от това, че възстановяването в еврозоната продължава“. От друга страна икономическите перспективи за традиционно важни пазари като САЩ и Великобритания, остават сравнително позитивни.

Германия се възползва и от по-слабото евро, което прави стоките с етикет „Made in Germany“ по-изгодни на световните пазари. Но същевременно има и рискове за търсенето от чужбина, които идват преди всичко от развиващите се пазари. Тези рискове не бива да се пропускат с лека ръка, предупреждава Германската централна банка.

Така например китайският икономически ръст се забавя през второто тримесечие. „Рисковете от по-силно конюнктурно охлаждане остават високи“, пояснява Бундесбанк. Решението на Китайската централна банка да започне да обезценява юана може да се възприеме като доказателство за несигурността на властите. Китай е важен пазар за германските продукти, като през 2014 г. страната е изнесла стоки и услуги за 75 млрд. евро за Поднебесната империя.

По последни данни на статистическия институт германската икономика е нараснала силно през пролетта. Реалният БВП се повишава на годишна база с 0,4 на сто през второто тримесечие. В началото на годината ръстът бе от 0,3 на сто.

За тази година властите в Берлин очакват ръст на икономиката от 1,8%. Европейската комисия е още по-оптимистична и прогнозира нарастването да е от 1,9 на сто.

Германия отбеляза икономически растеж от 1,5% през 2014 г. - най-доброто представяне на първата по големина икономка в Европа от три години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още