IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ ще движат пазарите днес

Молбите за помощи за безработица и поръчките на трайни стоки отвъд Океана ще са ключови за движението на долара спрямо останалите валути

11:56 | 27.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар записа лек спад спрямо кошницата от валути през изминалия ден, след като във вторник достигна 9-месечен връх. Спадът се дължеше главно на несигурността около вдигането на лихвените равнища в САЩ от страна на Фед и изборите за президент в страната. Еврото се повиши спрямо долара с 0.17% до 1.0909 въпреки ускоряването на бизнес активността в САЩ. Данните показаха, че бизнес активността в сферата на услугите се е увеличила рязко през октомври до 11-месечен връх. Индексът е нараснал с 2.5 пункта до 54.8 пункта, което бе значително над очакванията на анализаторите от 52.4 пункта. Очаква се икономиката на страната да нарасне с около 2% на годишна база в началото на четвъртото тримесечие.

Молбите за помощи за безработица и поръчките на трайни стоки ще са ключови за движението на долара спрямо останалите валутни двойки. Прогнозите на анализаторите са положителни, което може да върне зелените пари към повишение.

През вчерашния ден петролът записа рязко повишение вследствие на спад в резервите в САЩ. Очакванията на анализаторите бяха за ръст в петролните запаси от 700 000 барела, но в крайна сметка министерството на енергетиката на страната съобщи за спад от 600 000 барела. Лекият суров петрол сорт WTI отскочи с 1.56% след излизането на новината, но в края на деня се върна до нивото си на отваряне при 49.25 долара за барел. Пазарът на суровината е все още доминиран от негативните слухове касаещи споразумението от Алжир, като все по-малко вероятно е Саудитска Арабия да накара другите производителки да намалят производството на петрол. Русия заяви, че е съгласна производството да се запази на текущите нива, но не и да бъде намалявано. Рано тази сутрин петролът продължи поевтиняването си от началото на седмицата и се търгува на ниво от 49.05 долара за барел.

Добрите икономически данни от САЩ и пропадането на петрола от началото на седмицата повлияха на движение на щатските борсови индекси. Индустриалният Dow Jones записа ръст от 0.2% до 18 208.95 пункта, а широкият S&P 500 приключи деня без изменение на ниво от 2 139.77 пункта. Индексите в Европа от своя страна приключиха на червена територия, вследствие на слабото представяне на компаниите от петролния сектор. Германският DAX30 спадна с 0.4% до 10 686.05 пункта, а френският САС40 се търгуваше на ниво от 4 521.30 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

BUND

На 24 октомври публикувахме следния коментар: „При настоящата корекция и нюансите от изявлението на Драги, може да кажем, че покупка при настоящите нива и затваряне около 164.816 е добра възможност за бързи печалби.“

Облигацията не успя да достигне целевите нива. Имаше поскъпване, но то бе осуетено и размито във времето. Изглежда, че корекцията ще се задълбочи повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още