IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е напът да запише най-лошата си седмица от ноември 2016 г.

Най-сериозен ръст спрямо долара отчете японската йена, която поскъпна с 0.60% до 114.66 йени за долар

14:23 | 13.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар е напът да запише най-лошата си седмица от ноември месец миналата година. Зелените пари приключиха изминалия ден с понижение от 0.42% спрямо кошницата от валути, като по време на търговията през деня спадът при долара достигна 1%. Молбите за помощи за безработни също не помогнаха на долара, след като се данните от вчера показаха увеличение с 10 000 до 247 000 молби. Все пак заявките остават под ключовото ниво от 300 000 за 97-а седмица поред, което е най-дългата такава серия от 1970 г.

Най-сериозен ръст спрямо долара отчете японската йена, която поскъпна с 0.60% до 114.66 йени за долар. Двойката проби ключовото ниво от 155.00 йени за долар, но все пак положителните изказвания от представители на Фед в американската сесия могат да помогнат на щатския долар да възвърне позиции през днешния ден. Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към производствените цени и продажбите на дребно в САЩ, който ще бъдат публикувани в 15:30 часа българско време.

Слабият долар продължи да подпомага цената на златото и през изминалия ден. Ценният метал поскъпна с 0.32% до 1 196.24 долара за тройунция, като покупките на физическо злато от страна на ETF фондовете достигна до най-високото си ниво от президентските избори в САЩ. Движението в цената на петрола от своя страна е доминирано от изявленията на представители на страните производителки на петрол относно намаляването на добива. Лекият суров петрол сорт WTI се покачи с 1.45% до 53.00 долара за барел след изтекла информация, че Саудитска Арабия и Русия са намалили добива си с повече от очакването. Очакванията на анализаторите са за голяма волатилност при черното злато до края на месеца, когато ще бъде официално обявено с колко точно са намалили производството си.

Борсовите индекси в Европа се търгуваха разнопосочно след спад в акциите на фармацевтичните компании с близо 2%. Германският DAX30 се понижи с 1.1% до 11 566.65 пункта, а френския САС40 записа ръст до 4 889.30 пункта. Индексите отвъд Океана от своя страна приключиха на червена територия, като пазарните участници се подготвят за сезона на отчетите на щатските компании. Индустриалният Dow Jones спадна с 0.3% до 19 888.45 пункта, следван от S&P500 с 0.2% до 2 270.35 пункта. Fiat Chrysler Automobiles NV загуби 10.2% от стойността си, след като се разбра, че ще бъдат разследвани за използването на софтуер, емитирането на повече от разрешените дизелови емисии.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Поевтиняването на зелените пари през последните два дни донесе добри печалби от Кабела. На 11 декември в сряда очаквахме добрите позиции да дойдат от данните за лирата, но в крайна сметка добрите сделки бяха реализирани от изявлението на Тръмп, тъй като то в известна степен разочарова инвеститорите и доларът поевтиня достатъчно плавно и чисто. През днешния ден ще се публикуват данни за продажбите на дребно в САШ, където имаме два поредни месеца на понижение. По-слаби данни на фона на разочароващото изявление ще ни позволят да купим краткосрочно двойката, но само, ако пазарът реагира отрицателно на негативни данни. В противен случай е по-добре да не предприемаме никакви действия. Сигналът ще бъде още по-силен, ако двойката се задържи в токийския рейндж или около него до 15:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tyrista
преди 7 години
parity for the couple USD/EUR shorrt term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
Доналд патока се наака и долара е ни жив ни умрял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още