IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед хвърли повече светлина върху плановете си за лихвите, засилвайки долара

Хвърлянето на светлина около момента на повишение на лихвените нива доведе до ръст на индексите от двете страни на Океана

14:31 | 22.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед хвърли повече светлина върху плановете си за лихвите, засилвайки долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Повечето азиатски валути поевтиняха днес в резултат на коментари от Федералния резерв (Фед) на САЩ.

Щатският долар се изкачи до близо 2-седмичен връх, след като представители на институцията обявиха, че все пак е възможно да се стигне до повишение на лихвените нива тази година.

Зелените пари се покачиха от дъното, което бяха достигнали миналата седмица след решението на Фед да се въздържи от увеличение на лихвите и намали очакванията си за растежа отвъд Океана за 2016 и 2017 година. От друга страна пък се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) и Японската централна банка (ЯЦБ) да разширят програмите си за стимулиране на икономиката.

В резултат на тези очаквания доларът поскъпна спрямо кошница от 6 основни валути, като достигна най-силни нива от 10 септември. Щатската валута се разменяше срещу 120.65 йени, ниво, което далече задминава дъното от петък при 119.05. В случай че опасенията от спад на растежа в световен план се повишат, инвеститорите биха потърсили японската йена като актив-убежище, което би натежало над зелените пари. Поевтиняването на долара обаче се ограничава от силното ниво на подкрепа при 118.50. Вероятността обаче ЯЦБ да започне допълнителни количествени улеснения следващия месец по-скоро ще даде възходящ импулс на валутната двойка.

Поевтиняването на еврото спрямо щатския долар бе над 2%, пропадайки под 1.1200 от върха в петък при 1.1460. Пазарът е в очакване на конференцията на Джанет Йелън по-късно тази седмица, която ще даде посока на пазарите. Освен това доклад за производствената активност в Китай също се очаква да дирижира настроенията на инвеститорите, с оглед на опасенията за намаляващ растеж на азиатската страна. Миналите данни показаха най-бързото спадане на параметрите през последните 6.5 години, сигнал, който доведе до разпродаване на фондовите пазари.

Хвърлянето на светлина около момента на повишение на лихвените нива доведе до ръст на индексите от двете страни на Океана. DJIA, S&P 500, DAX и други основни измерители регистрираха печалби, след като представители на Фед премахнаха част от въпросителните относно лихвите в САЩ. В Европа Петер Прат, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, обяви готовността на институцията да предприеме програмата си за изкупуване на облигации за трилиони евро, което също спомогна за положителните настроения на Стария Континент.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EURUSD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Muller
преди 8 години
Нов трилион евро. Добре звучи. Време е за отпечатване на 10000 еврова банкнота за банички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
какви ръстове по борсите?те са с 3% надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още