IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена беше подкрепена от понижения апетит за рискови инвестиции

Най-големият ядрен тест на Северна Корея също оскъпи японската валута

11:05 | 12.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Фондовите пазари останаха под ударите на разпродажбите в петък, което бе най-значителният спад за индексите от решението на Великобритания да се раздели с Европейския съюз. Завишените очаквания, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще затегне паричната си политика още на следващото заседание на 21 септември доведе до натиск за измерителите от двете страни на Океана. Президентът на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че щатската икономика остава гъвкава и стабилна, докато забавянето на растежа в световен мащаб продължава. Тези думи изтриха 2.13% и 2.45% от стойността съответно на DJIA и S&P 500.

В Европа индексите също останаха на червена територия, след като търговският баланс на Германия разочарова инвеститорите. Износът на водещата европейска икономика е записал силно понижение за месец юли, което повлия негативно върху търговския излишък за четвърти пореден месец. Германският DAX заличи 0.95% под влиянието и на срещата на Европейската централна банка в четвъртък. Председателят Марио Драги каза, че към момента програмата за количествени улеснения ще остане без промяна, но не изключи нейното продължаване след март 2017 година. Това в известна степен разочарова инвеститорите, които очакваха по-ясни сигнали за действие от страна на институцията и продължаване на стимулите за еврозоната.

За спада на фондовите пазари спомогна и най-големият ядрен тест на Северна Корея, което подкрепи японската йена. От една страна, инвеститорите дадоха тласък на щатския долар на база за подновените нагласи за скорошно повишение на лихвените нива в САЩ, докато от друга, японската валута също се оказа печеливша, с оглед на намаляване на склонността на инвеститорите да поемат по-рискови позиции. Освен червената сесия за фондовите пазари, облигационният пазар също бе подложен на натиск, като доходността по 10-годишните щатски облигации се покачи до 11-седмичен връх. Изглежда ръстът на американските акции през лятото, който бе реализиран не толкова от завидни корпоративни данни, а по-скоро от по-добрите изгледи към американската икономика в сравнение с ЕС, Китай или Япония, трябваше да свърши.

Щатският долар записа ръстове в петък спрямо основните си конкуренти, като стоковите валути в лицето на австралийски, канадски и новозеландски долари отстъпиха в полза на зелените пари. Това дойде и вследствие на спада в цената на петрола, който въпреки рекордните спадове на резервите се обърна към негативната територия. Намалените изгледи за сътрудничество на основните производители на черно злато, както и повишената ефективност на текущите нива довежда до очакванията петролът да поеме отново надолу. Седмицата започна също с разпродажби, като американският лек суров петрол загуби 1.5% с началото на търговията днес, след като бе записано увеличение на нефтените платформи в САЩ, а производителите се адаптират към дейност при ниски цени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Еврото остава пасивно спрямо кошницата от валути, но австралийският долар поевтинява слабо след намесата на централната банка и намаляването на основния лихвен процент. Резултатът е слаб ръст на двойката след тест на подкрепата около 1.45016.

На 2 август публикувахме следния коментар: „Двойката поскъпна рано тази сутрин след решението на австралийската централна банка да намали основния лихвен процент с 0.25 базисни пункта. По-интересното е, че тонът на централните банкери не беше особено песимистичен. Възможно е по-късно през днешния ден да видим поевтиняване при двойката, ако с отварянето на лондонската сесия тя не успее да преодолее съпротивата при 1.4900.“

Тогава „биковете“ не успяха да се справят с психологическата бариера при 1.4900 и последва продължителен спад на цената, както предположихме. Връщането на двойката в границите на 1.45016 доведе до нов тласък на купувачите, като е възможно именно той да отведе цената до съпротивата при 1.50702.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още