IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителният икономически фундамент не помогна на щатския долар в четвъртък

Доларовият индекс спадна с 0.7% и завърши деня на 100.47 пункта, допълнително отдръпвайки се от едномесечния връх от 103.85

14:03 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Вчерашният ден продължи тенденцията от последните седмици и беше изпълнен с важни икономически данни от САЩ, които успяха чувствително да надминат прогнозите на анализаторите. Отличните макроикономически показатели не успяха да тласнат щатския долар и борсовите индекси нагоре, тъй като при оценката на инвеститорите във все по-голяма степен се вземат предвид предстоящите планове на Фед, както и намеренията за фискална реформа на Доналд Тръмп.

Индексът на Федералния резерв във Филаделфия отчете 33-годишен връх, давайки още една индикация за подобряващите се бизнес условия за производителите в САЩ. Индексът достигна 43.3 пункта спрямо 23.6 през януари. В проучването се задават въпроси на водещи фигури от бизнеса, които характеризират изгледите пред индустрията като положителни, отрицателни или без промяна, а всяка стойност над нула показва подобряващи се условия. Това е най-високото ниво от 1984 г. насам, като очакванията на повечето икономисти бяха за нива от около 20 пункта. Разрешителните за строеж отвъд океана също са се увеличили през януари до 1.29 млн. нови разрешителни годишен темп на ръст. Оптимизмът в жилищния сектор в САЩ отбелязва 11-годишен връх заради надеждите, че реформите на Тръмп ще подпомогнат сектора. След публикуването на тези данни Федералният резерв в Атланта подобри очакванията си за растежа на БВП до 2.4% на годишна база за първата четвърт на годината спрямо 2.2% от предишната им прогноза. Положителен сигнал за американската икономика показа и пазарът на труда. Молбите за помощи за безработни са намалели през тази седмица до 239 хиляди, което говори за добра устойчивост и достигната почти пълна заетост.

Положителният икономически фундамент не помогна на щатската валута и в четвъртък, като по-рано през деня загубите бяха частично възвърнати, но въпреки това видяхме най-резкия двудневен спад от 2 седмици насам. Доларовият индекс спадна с 0.7% и завърши деня на 100.47 пункта, допълнително отдръпвайки се от едномесечния връх от 103.85. От своя страна еврото се оттласна от 5-седмичното дъно при 1.0520 долара за евро, което достигна в сряда и поскъпна с 0.7% до 1.0669 долара за 1 евро. Чувствително движение имаше и при USDJPY - двойката поевтиня с близо 180 пипса до 113.17 йени за долар, след като беше достигнат 3-седмичен връх в сряда.

Спадът при зелените пари се дължи преди всичко на несигурността, свързана с политиката на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Ралито, което видяхме след изборите през ноември, се дължеше главно на обещанията за големи инфраструктурни проекти и реформа в корпоративното данъчно облагане. Тези планове изглеждат все по-неясни в очите на критиците на 45-ия президент, след като на пресконференция в четвъртък той отложи обявяването на детайли за данъчната политика - нещо, което трябваше да се случи до края на месеца. Големите опасения са, че протекционизмът, налаган от новия кабинет, може да доведе до "валутна война". Неяснота цари и около политиката на Фед. Изглежда Джанет Йелън вярва в устойчивото развитие на американската икономика през 2017 г., тя не се е отметнала от виждането си за поне 2 лихвени увеличения през годината. Въпреки това според инвеститорите е малко вероятно това да се случи през март и това в крайна сметка оказа негативно влияние върху долара. Вероятността да видим увеличение на основния лихвен процент значително нараства за втората половина на годината, тъй като американската икономика е в наистина добро фундаментално състояние.

На стоковите пазари златото поскъпна с 0.63% до 1.240 долара за тройунция. SPDR Gold Shares, който е най-големият в света ETF с портфейл само в злато, е увеличил покупките си на благородния метал за 11-ти пореден ден. Апетитът за активи убежища няма да намалява, тъй като инвеститорите искат да се предпазят от рисковете, които идват както от САЩ, така и от предстоящите избори в Холандия и Франция.

Запасите на суров петрол в САЩ достигнаха рекордно високи нива тази седмица. Високата цена на суровината предизвика източник на ОПЕК да заяви в четвъртък, че ограниченията в производството, които организацията наложи в края на миналата година, може да се удължат по време и количество. Петролът сорт WTI записа повишение от 25 цента през търговската сесия, докато петролът Brent се търгуваше между 55.13-56.24 долара за барел. Засега членките на ОПЕК спазват съвестно наложените ограничения, но все пак пазарът все още е в състояние на свръхпредлане.

Европейските индекси затвориха на червена територия в четвъртък. Най-губещи бяха акциите от финансовия сектор и хранително-вкусовата промишленост. Германският DAX30 записа понижение от 36.69 пункта, достигайки 11757.24, а френският индекс CAC40 спадна с 0.52%. Американските акции също записаха минимални понижения в четвъртък, дължащи се на прибиране на печалби, след достигнатите рекордно високи нива по-рано през седмицата. Анализаторите смятат, че ралито на капиталовия пазар в САЩ не е приключило, тъй като настроенията на инвеститорите остават бичи в дългосрочен план.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/NZD

Тази валутна двойка има потенциал за развитие на графичната фигура „обърната глава с рамене“. При пробив на вратната линия на цена около 1.4855 ще имаме възможност за дълги позиции, като може да се очаква движение до 1.5120. Формацията също така е част от развитието на „тренд потвърждаващ клин“ от по-голяма времева рамка, за който писахме в търговската си идея от 15-ти февруари. При изпълнение на фигурата „обърната глава с рамене“, ще навлезем в изпълнение и на другата формация. Техническите индикатори също дават потвърждение за този сценарии. Виждаме, че пълзящата средна вече е под цената, а RSI е в позиция да навлезе в зоната на свръхпокупки.

NZD/USD

При Кивито, макар и със забавяне, все още е в сила досегашният сценарий за низходящо движение. След като пазарът вчера направи по-дълбока ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още