IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протоколът от последната среща на Фед намеква за възможна промяна в политиката

Единомислие се наблюдава и по въпроса за прекратяването на реинвестициите, но не е взето решение дали това трябва да се направи изведнъж или постепенно

12:11 | 06.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Повечето от членовете на Комисията по парична политика във Федералния резерв са на мнение, че е време централната банка да започне да преосмисля политиката си на реинвестиции. Това разбрахме от протокола от мартенското заседание на Фед, който беше публикуван в сряда. Основният лихвен процент беше увеличен с почти пълно единодушие при гласуването миналия месец. Единомислие се наблюдава и по въпроса за прекратяването на реинвестициите, но не е взето решение дали това трябва да се направи изведнъж или постепенно. За да стимулира икономически растеж във времената на финансовата криза, Фед изкупуваше огромно количество облигации, които реинвестираше при матуритет. Това доведе до натрупването на отрицателен баланс от около 4.5 трилиона долара, който централните банкери предвиждат да съкратят още тази година.

Все пак по-конкретен план от страна на Фед можем да очакваме най-вероятно при следващото лихвено увеличение. Що се отнася до паричната политика, ще видим постепенно затягане, ако икономиката на САЩ продължава да се развива според очакванията. Членовете на комисията не са на едно мнение за това, колко близо до поставената от тях целева граница от 2% е удачно да достига инфлацията. От протокола на заседанието разбрахме, че е възможно инфлацията да бъде допусната и над 2% за кратки периоди от време. Следващата среща на Фед е насрочена за 2 май, а засега инвеститорите очакват лихвено увеличение най-рано през юни.

Предварителният доклад на ADP за неселскостопанската заетост в САЩ изненада приятно пазарните участници. Доста анализатори очакваха частният сектор да добави около 185 000 нови работни места - корекция, дължаща се главно на сезонност. Работодателите в страната са добавили 263 000 нови работни места през март - увеличение, което ще се отрази на прогнозите за растеж през първата половина на годината. Доларът, акциите и облигациите бяха много добре повлияни от тези данни, които отново разсеяха съмненията за забавяща се икономика на САЩ.

Доларовият индекс завърши търговската сесия в сряда с леко повишение до 100.68 пункта. За кратко беше достигнат 2-седмичен връх от 100.85, но опасенията за срещата между президентите на САЩ и Китай в четвъртък го дръпнаха надолу. Противоречивият протокол от срещата на Фед беше отчетен от инвеститорите по-скоро като положителен за долара, който възвърна загуби срещу йената - актив убежище. Двойката USD/JPY записа повишение за пръв път от 4 дни, записвайки повишение от 0.46% до ниво 111.25 йени за долар. Еврото, от друга страна, записа загуби срещу долара, след като четирите най-големи икономики в еврозоната публикуваха смесени доклади за бизнес активността в сектора на услугите. Двойката EUR/USD поевтиня с 0.17% до 1.0654 долара за 1 евро. Единната валута възвърна загубите след отварянето на азиатската сесия в четвъртък. Зелените пари също обърнаха движението си в ранните часове на четвъртък, като доларовият индекс се понижи с 0.15% до 100.41 пункта. Въпреки че протоколът на Фед беше положителен за долара, разпродажбата на акции, както и намалялата доходност по облигациите, натиснаха валутата, която изтри натрупания по-рано напредък. Напрежението преди срещата на Тръмп с китайския президент Си Дзинпин отново върна апетита към японската йена, която също възвърна натрупаните по-рано загуби.

Щатските акции бяха повлияни благоприятно от изненадващо добрите данни за заетостта в частния сектор в САЩ. Индексът на сините чипове Dow Jones записа повишение от около 300 пункта след новината. Въпреки това американските борси завършиха на червено след публикуването на доклада на Фед. Плановете за орязване на дълга, натрупан от централната банка, доведоха до разпродажби. За всяка печеливша акция на Нюйоркската фондова борса е имало две губещи. Корекцията беше подхранена и от изказването на влиятелния републиканец Пол Райън, който каза, че данъчната реформа би отнела повече време от здравната. Повечето инвеститори вече са на мнение, че тя ще бъде факт най-рано през началото на 2018 г. Широкият измерител S&P500 приключи с понижение от 0.3% до 2 352.95 пункта, като за пореден ден най-лошо се представи финансовият сектор. Технологичният Nasdaq достигна нов връх за пореден път, но завърши сесията с понижение от 0.6%, или 34 пункта. Индустриалният Dow Jones изтри цялото записано повишение и завърши деня с 40 пункта загуба, до ниво от 20 648 пункта. Азиатските пазари също отвориха с понижение в четвъртък, главно поради опасенията, свързани със срещата на най-високо ниво между САЩ и Китай.

Цената на петрола се отдръпна от 1-месечния връх в сряда, след като петролните запаси на САЩ отново бяха изненадващо увеличени. Анализаторите очакваха понижение в запасите с около 435 000 барела, а за сметка на това видяхме поредното увеличение, този път с 1.6 млн. барела. Все пак, анализаторите са на мнение, че тези запаси рано или късно ще бъдат неутрализирани от ОПЕК. Организацията съкращава производството с 1.8 млн. барела поне до края на юни. Не е ясно, дали съкращенията ще бъдат пренесени и за втората половина на годината, но подобни индикации за налице. Петролът сорт Brent започна да се понижава с отварянето на азиатската сесия, достигайки цена от 54.07 долара за барел, или 0.5% понижение. Фючърсните контракти за американския сорт WTI поевтиняха с 30 цента, до цена 50.85 долара за барел.

Пазарните участници ще се фокусират върху срещата между китайския и американския президент, която ще се проведе в четвъртък и петък. Предизборната кампания на Тръмп беше изпълнена с остри нападки към втората по големина икономика в света, една от които беше откритото обвинение във валутна манипулация. Обменният курс на китайския юан може да бъде една от горещите теми на тази среща. Друго основно обещание на новоизбрания американски президент, е предоговарянето на търговските условия. Наистина, очаква се търговията да е една от основните теми на разговор, тъй като двете държави са най-големите си търговски партньори, макар че за САЩ се наблюдава дефицит в търговския баланс с Китай

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Вчерашният протокол от срещата на Фед подкрепи позитивните настроения и очакванията за следващо увеличение на лихвата. Въпреки това очакваме покачване на двойката през днешния ден. Утрешните данни за NFP ще бъде решаващо за движението на USD през следващата седмица.

EUR/JPY

Тук няма особено голяма активност и цената остава заключена между двете стойности, отбелязани на графиката. В близко бъдеще консолидацията изглежда ще се запази. Единствената възможност за разчупване на широката консолидация е моментно силна йена. Ако видим отслабване на щатския долар, има възможност да видим покачване на йената спрямо кошницата.

GBP/AUD

Лирата се обезцени спрямо AUD до кръглата стойност от 1.60000. Солидна подкрепа на седмична графика около тези нива ще поддържа цената следващите месеци. Покупките при наличието на технически сигнали няма да бъде прибързан ход, но позициите трябва да се менажират в широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още