IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващите данни от Китай спряха поскъпването на петрола

Инвеститорите искат да видят траен спад в производството, но докато това стане факт, цената на суровината остава под натиск

11:03 | 01.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разочароващите данни от Китай спряха поскъпването на петрола

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Китайските фондови пазари записаха слаби повишения, след като централните банкери на страната пристъпиха към нова порция монетарни стимули. Народната банка на Китай намали банковите резерви с 0,5% до 17%, с което се счита, че икономиката на страната ще бъде подкрепена с около 700 млрд. юана, или 107 млрд. долара, под формата на нови кредити.

Тази стъпка на институцията стана факт, преди да бъдат обявени разочароващите данни за производствената активност на страната. Измерителят е записал спад до 49 пункта за месец февруари, докато основният показател на Caixin се смъкна до най-ниската си стойност за последните 5 месеца при 48 пункта, сигнализирайки отново за предизвикателствата пред икономиката на страната.

Инвеститорите реагираха колебливо на наложените стимули, които имат за цел да подпомогнат забавените нива на растеж на Китай. Разочароващите данни за производствената активност в страната насочиха още веднъж вниманието към проблемите пред икономика номер две, като намалените нива на изискуемите резерви на банките биха имали позитивен ефект върху занижените очаквания за стопанството на страната. Подобни стимули биха засилили натиска върху обезценяване на юана, което предизвика масови разпродажби на фондовите пазари в началото на годината. Валутата все пак започна днешния ден с леки повишения, на база на затегнатата ликвидност вследствие на голям брой падежиращи инструменти на паричния пазар. 

Решението на централните банкери на Китай за понижение на банковите резерви става факт преди срещата на китайския парламент, на която ще бъде обсъден прехода от индустриално-ориентирана към икономика на услугите. Председателят на Федералния резерв за Ню Йорк Уилям Дъдли изяви днес своята оптимистична нагласа за преходния период, като това допринесе и за осъществените минимални ръстове на фондовите пазари. От друга страна обаче, ориентирането към услугите би намалило търсенето на петрол от Китай, което да окаже негативно влияние върху котировките на „черното злато“.

Петролът все пак успя да запише повишение, тъй като очакванията за намаляване на щатската продукция и по-нататъшни координирани действия на страните от ОПЕК с Русия подкрепиха цената на суровината. Все пак разочароващите данни от Китай спряха възходящото движение на суровината. Изглежда пазарните участници ще претеглят очакванията за по-ниски нива на търсене от икономика номер две с вероятността за трайно намаляване на производството на САЩ и ОПЕК. Опасенията обаче по отношение на пренасищането на пазара остават налице, тъй като Иран се готви да увеличи добивите си, а ограничаване на производството до януарските нива не би намалило установеното пренасищане от петрол. Инвеститорите биха искали да станат свидетели на траен спад в производството, но докато това стане факт, цената на суровината остава под натиск.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

USD/CAD

 http://www.benchmark.bg/analysis.php?utm_source=publication&utm_medium=analysis&utm_campaign=investor Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още