IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бари Айхенгрийн: Слуховете за залеза на еврото са силно преувеличени

Фактът, че еврото има сериозни проблеми, дава аргументи на националистите във Франция и Италия да защитят позицията си, коментира икономистът

14:47 | 11.02.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Слуховете за моята смърт са силно преувеличени. Тази фраза се приписва на американския писател Марк Твен, когато е бил в Европа през 1897 г. Ако еврото можеше да говори, без съмнение би казало нещо подобно. Eдинната валута има предостатъчно поводи да го направи, тъй като твърденията за нейния залез са широко разпространени, пише Бари Айхенгрийн, преподавател по икономика и политически науки в Калифорнийския университет в Бъркли, в коментар за Bloomberg.

Поредният израз на недоверие дойде от Тед Малок, за когото се смята, че ще е посланикът на администрацията на Доналд Тръмп в Европейския съюз (ЕС). Неотдавна той заяви, че би заложил на срив на еврото през следващите 18 месеца.

Дори да оставим настрана реториката, която тези дни се приема за дипломация, има редица причини да се притесняваме за еврото. Гръцката криза отново е на дневен ред. МВФ и германското правителство не могат да се договорят за отпускане на нов спасителен пакет за страната, която през лятото ще трябва да плаща натрупани лихви. Избори предстоят в Германия, Франция и вероятно Италия – три големи икономики в еврозоната. 

В Германия канцлерът Ангела Меркел изглежда е в безопасност. Едно правителство, ръководено от Марин льо Пен във Франция, обаче, както и друго начело с Бепе Грило в Италия, не е немислим сценарий. И френският Национален фронт, и движението „Пет звезди“ в Италия са против членството на страните в еврозоната и обещават провеждането на референдум.

Аргументите им се коренят в същия вид национализъм, който забавлява Тръмп и последователите му. Също като американския президент льо Пен, Грило и техните поддръжници са критично настроени към всичко, което ограничава способността им да преследват националния интерес (колкото и тясно да е дефиниран той), било това и единната валута.

Фактът, че еврото има сериозни проблеми им дава аргументи, за да защитят позицията си. Няма европейско финансово министерство, което да застане зад еврото и да ръководи фискалната политика. Банковият съюз, който трябва да допълни паричния съюз, остава незавършен. Все още няма европейска система за гарантиране на депозитите, която да ограничи изблиците на паника, а само неработещ режим за рекапитализиане на закъсали банки.

Европейската централна банка е вероятно най-независимата в света, но и се отчита най-малко. Свободното движение на работна ръка имаше за цел да смекчи дисбалансите в еврозоната, но служителите така и не се движат свободно между държавите членки, както се случва в САЩ например. Различните езици са само една от причините и това движение предстои да става още по-ограничено, тъй като страните затягат хватката около имиграцията.

Внимателните наблюдатели ще забележат, че скептиците предричат срива на еврото още от създаването му през 1999 г. И така вече близо 20 години.

Два вида "лепило" крепят еврото, твърди Айхенгрийн. Първо, икономическите последици от разпад на еврото биха били огромни. В момента, когато инвеститорите чуят, че Гърция сериозно обмисля да върне драхмата с цел да я обезцени спрямо еврото, те ще прехвърлят парите си към Франкфурт. Гърция ще преживее най-голямата банкова криза, а еврото ще поскъпне рязко, нанасяйки големи щети на германската експортна индустрия.

Като цяло тези, които предричат залеза на еврото, подценяват техническите трудности по обратното въвеждане на националните валути. Те включват временно налагане на капиталов контрол, за да не могат притежателите на валутата да избягат. Същевременно трябва да се въведат новите пари. В случая игнорираме колко сложно е всъщност премахването на капиталовия контрол, веднъж щом е наложен. Спомнете си опита на Ислания и Кипър, когато минаха години, не дни, преди напълно да бъде премахнат „временният“ капиталов контрол. 

Поддръжниците на разпада на еврото призовават за бързо преструктуриране на дълга на банки, компании и домакинства, които имат задължения в евро. Те обаче не осъзнават, че дългът на един е нечий чужд актив. Освен това тегленето и даването на заеми се осъществява трансгранично, така че едно споразумение за преструктуриране между отделните държави би изисквало продължителни преговори, ако то трябва да избегне тежки ответни мерки. Такъв процес би направил преговорите за Brexit да изглеждат изключително лесна работа.

За южноевропейските държави има допълнително усложнение. Те ще трябва да платят много голяма сметка на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на правителства, които са акционери в ЕЦБ, заради балансите им в Target2 - системата за разплащания на Европейската система на централните банки. Става дума за задължения, възникнали при трансгранични плащания с пари на централната банка.

Неотдавна президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че страни, които искат да напуснат еврозоната, ще получат такава сметка за плащане.

В Италия например този баланс е на ниво 360 млн. евро или около 6 хил. евро на човек от населението. Ако страна като Италия реши да фалира по системата Target2, тя най-безцеремонно ще бъде изхвърлена от еврозоната.

Това ни води до втория вид "лепило", което крепи еврото. Европейските държави, без Великобритания, все още оценяват доста високо членството си в съюза. Това членство става още по-важно, тъй като на САЩ вече не се гледа като на надежден партньор в рамките на НАТО. Примерът на Великобритания Тереза Мей, която демонстрира удобство в компанията на Доналд Тръмп и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, едва ли ще бъде последвана от други европейски политици.

Бари Ейхенгрийн припомня свой текст от 2007 г., в който казва, че еврото, макар и с дефекти, няма да изчезне. „Със сигурност представянето от миналото не е гаранция за бъдещи резултати, но за разлика от потенциалния посланик на САЩ в ЕС Тед Малок продължавам да смятам, че е лоша идея да се залага срещу еврото“, смята Ейхенгрийн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
З Германия силното евро не е проблем - суровините стават евтини,сенестойността на продукцията пада, а тя СИГУРНО се продава в Европа,където курсови разлики няма. Това е разковничето, затова се бори Германия да установи финансов и пазарен контрол. Еврото е валута на германците - друтие са просто роби. Еврото,както казах е ок и за хамериканото,защото така те па могат да си девалвират валутата спрямо основния си търговски партньор и да си избиват дефицитите,които па са основно с Китай. Но всичко е навързано - дълг,военни разходи,петрол...И това трябва да се поддържа, иначе системата се срива. Всъщност вероятно хората зад Тръмп са решили може би точно това - смяна на системата...Ще видиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Grosss
преди 7 години
След Брексит никого няма да учуди напускането на една Гърция или Италия.Гръмне ли Италия може да кажем чао на еврото.Това което е намислилТръмп ще вдигне цената на еврото до тавана и тогава всички проблемище налазят ЕС с пълна сила и тогава повечето ще се върнат към старите сивалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Еврото наистина създава проблими и главоболия ,но те се проявяват иличат най-ясно когато е скъпо и почти не се забелязват когато е евтино.Всички държави в Европа са в политика на валутен борд спрямо Германия,която командва парада и колонизира по-слабите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
И като му прочетеш името на професУра и го видиш де е преподавател и ти става кристално ясно къв е и за кво се бори...:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Звучи логично и правилно,но мисля,че няма да се осъществи.Просто еврото е американски проект,който облагодетелства и корпоративна и износителна Германия, и отчасти Франция.На никой в Щатите не му е изгодно еврото да е слабо-ненапразно Наваро преди седмица се изказа по въпроса.Америка има нужда от перманентно нисък,но не хиперинфлационен курс на долара по една проста причина-животът там вече е на кредит.От кредити живеят хората,функционират банките и администрацията.20 трилиона and counting. Не че някой има намерение да ги плаща,но в абсолютна стоийност изглеждат поносимо за погасяване когато валутата е слаба. А и без печатарницата Амерка е за мустака след 3 дни - достатъчно е Китай да си поиска част от вземанията или да тръсне американски дългови книжа на борсата...Обаче дефицитите хамериканото го избиват основно през еврото - Европа все още е главният търговски партньор на САЩ, не е Китай.Така че доколкото е възможно,не очаквай някой от Ващингтон да прегърне идеята за слабо евро..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 4- на свет. ниво нетната печалба след лихвите и данъците е нараснала пет пъти между 1980 и 2013 г., твърди проучване, публикувано през септември от McKinsey Global Institute (MGI)- http://***.investor.bg/analizi/91/a/globalnata-korporativna-pechalba-e-pred-seriozna-zaplaha-208127/Най-голямата кражба в историята на човечеството - http://pogled.info/svetoven/nai-golyamata-krazhba-v-istoriyata-na-chovechestvoto.78267 и затова пиша подробно за нещата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027По-важното е ,че може да се оправят нещата ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Еврото има голям проблем защото например Италия се нуждае от обезценяване на валутата си 25-30% но тъй като има евро няма как да стане Тоест лесният начин е обезценяване(инфлация) а трудният намаляне на заплатите и ''те'' искат да си е карат по старо му с инфлацията но когато доходите не е следват се влиза в друг филм - намаляване на потреблението и т.н. много години лъгаха и ограбваха хората по този начин ''през периода между 1979 г. и 2007 г. в САЩ доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%''- http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/- средн.почас.възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността ... през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес - оперативните корпоративни печалби са се утроили спрямо 2001г. - - http://solidbul.eu/?p=4688
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
Пуки
преди 7 години
2008г. по същия начин някои погребваха долара, сега еврото - те просто продават страх на незапознатите. Еврото е валута на най силния в икономическия смисъл съюз в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
lyusien
преди 7 години
1 евро = 1 долар = 1 швейцарски франк а след Брексит = 1 британски паунд И тогава решаващо за просперитета или не на дадена икономическа зона ще бъдат пазарът и производителността на труда и в по малка степен качеството на стоките иновациите и себестойността Разбира се валутите няма да замръзнат в този порядък но ще се движат от пазара плюс / минус_ 8 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още