IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас отваря нова глава в политиката

Победата му разкрива парадоксите в страната, докато гласоподавателите очакват от него да постигне сделка с кредиторите за дълга

09:31 | 22.09.15 г. 4
<p>
	Анализатори очакват, че новото правителство на Гърция ще бъде доста стабилно и ще изпълни точно спасителните мерки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Анализатори очакват, че новото правителство на Гърция ще бъде доста стабилно и ще изпълни точно спасителните мерки. Снимка: Ройтерс

Гръцките гласоподаватели имаха избор да отхвърлят човека, който доведе страната им много по-близо до момента да бъдат принудени да се откажат от еврото. Вместо това, те го прегърнаха, пише в свой анализ Bloomberg.

Алексис Ципрас и неговата Коалиция на радикалната левица, или СИРИЗА, победи във вторите избори за последните осем месеца. Подкрепата за партията му леко намалява спрямо предходния вот, но е достатъчно категорична, че да го катапултира отново във властта.

СИРИЗА получи 35,5% от гласовете срещу 28,1% за дясноцентристката Нова демокрация.

Победата на Ципрас не само затвърждава позициите му в гръцката политика, но и разкрива парадоксите в страната, чиято икономика се превърна в сянка, в спомен от предишната икономическа сила. Ципрас дойде на власт преди няколко месеца с обещанието да прекрати строгите икономии и да възстанови “достойнството” на Гърция, а сега ще трябва да направи още съкращения на разходите и да увеличи допълнително данъците, защото в крайна сметка договори трети спасителен пакет за 86 млрд. евро.

“Електоратът гласува да се върне на власт една партия, която заряза собствените си обещания и предизвика рухването на гръцките банки, което доведе до ненужна рецесия”, коментира Статис Каливас професор по политически науки в университета в Йейл. Според него обаче това правителство ще трябва да осъществи набор от фискални и структурни реформи, които преди решително отхвърляше, допълва той.

Гръцки държавни облигации отчетоха най-високата възвръщаемост от дълговите книжа на държавите от еврозоната и фондовият пазар също се възстанови, след като Ципрас промени тона. Според анализатори несигурността е отстранена, защото Ципрас има политически мандат да приложи мерките за икономии и Гърция трябва да започне да се движи напред. Това на практика означава, че Ципрас е най-големия късметлия в политиката.

През лятото гърците преживяха някои от най-мъчителните моменти от финансовата криза, която обхвана страната, припомня информационната агенция. Банките бяха затворени за известно време, както и фондовата борса. Кризата започна да се разплита, след като Ципрас се огъна пред исканията на кредиторите и се съгласи да приеме пакет от изисквания може би дори по-тежки, отколкото гръцките избиратели отхвърлиха на референдума.

Анализатори очакват, че новото правителство на Гърция ще бъде доста стабилно и ще изпълни точно спасителните мерки. Така Ципрас почти не плати никаква политическа цена за приемането на мерките за строги икономии, освен избирателната апатия. Активността на гласоподавателите достигна само 56% - най-ниската от 90-те години насам.

Тъй като не успя да набере достатъчно мнозинство за самостоятелно управление, СИРИЗА ще управлява заедно с малката партия “Независими гърци”. Със само пет депутати над мнозинството обаче коалицията ще има малко пространство за маневри и грешки.

Ако Ципрас успее най-накрая да спечели европейските лидери и Международния валутен фонд (МВФ), той може да бъде в състояние да укрепи финансовото състояние на страната. СИРИЗА отдавна настоява за отписване на част от гръцкия дълг, а кредиторите засега поддават само пред перспективата за по-леки условия за погасяване.
Избирателите обаче ясно декларират, че очакват сделка с кредиторите и след всичко смятат да се доверят на Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Жан Виденов защо печатал пари?? Ами питайте Милтън Фридман! Беше ли лихвата 75%, трябваше ли ликвидна подкрепа на банките - като за КТБ и другите банки сега. Значи самата монетарна система - икономическата система - МОНЕТАРИЗЪМ - Е ВИНОВНАТА ТОГАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Първо за мен ако са гласували по-малко от 50% от имащите право на глас изборите са невалидни тоест в Гърция е 56% а у нас беше 46-47% Ако в Нар.събрание няма 121 депутата(над 50%) няма кворум тоест по същата логика ако не са гласували над 50% изборите трябва да са нелегитимни Колкото до икономическата страна на въпроса за Гърция нещата са прости тоест дали ще отпишат дълг и лихвата ще е 3% например или ще е свалят на 1,5% крайният резултата като финикийски знаци е същият за гръцките данъкоплатци Става въпрос за системна криза и съм обяснил подробно в коментар 1,2 тук - http://***.investor.bg/analizi/91/a/dali-djanet-ielyn-shte-podtikne-mario-dragi-kym-deistvie-202744/#comment-newestГърция е предвестник за нещата и какво ще последва в Италия ,Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища...'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още