IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foreign Policy: Време е за отговор от НАТО

Отговорност на Алианса е да признае, че времената на меката сила минаха и че сега е нужна адекватна ответна реакция, твърди анализатор

12:15 | 15.11.15 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Войници на НАТО тренират в лагер до Сетабул, Португалия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Войници на НАТО тренират в лагер до Сетабул, Португалия. Снимка: Ройтерс

На сутринта след френската дълга нощ на терора бе невъзможно да се избегне езикът на войната. Президентът Франсоа Оланд обяви нападенията над Париж за "акт на война, която се води от терористична армия, джихадистка армия, (Ислямска държава), срещу Франция". Ислямска държава приветства "благословената" операция на своите „воини" и обеща още атаки. Папа Франциск описа сегашното състояние на събития като "парче" от Третата световна война.

Времето в Париж сега е мрачно и сиво, отражение на мрачното настроение на града. Но докато френското правителство се подготвя за евентуален военен отговор, за военните съюзници на страната - включително САЩ, би било разумно да направят същото. Париж може в рамките на своите права да очаква НАТО да играе смислена роля в организирането на значителен военен отговор на атаките, пише в свой материал за Foreign Policy Джеймс Ставридис.

В Брюксел, политическата централа на НАТО и в Монс, военният "Пентагон" на Алианса, служителите ще работят през целия уикенд. 28-членният Алианс, в края на краищата, се основава на една ключова предпоставка, заложена в член 5 на Договора от основаването: „Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област“. Заслужава си да се отбележи, че единствената страна, която някога активира член 5, бе САЩ след атаките от 11 септември 2001 г. 

Ако Франция би искала да стане втората такава страна, първата стъпка ще бъде да призове за за консултация по член 4, след което ще бъдат свикани посланиците на 28-те страни, които са в постоянна сесия в Брюксел, за да обсъдят ситуацията и да решат единен курс на действие. Това се случи за последен път през 2014 г., когато Турция е поискала заседание по член 4 след атаки на „Ислямска държава“ там.

Изглежда доста вероятно една среща по член 4 да заключи, че кланетата в Париж, като се има предвид техният мащаб и обхват, трябва да се разглеждат като нападение по смисъла на член 5. Това би било напълно уместно.

Терористичните атаки - ако приемем, че „Ислямската държава“ в действителност е отговорна за тях, са кулминацията на дълго продължилата хуманитарна катастрофа в Сирия, която дестабилизира Близкия изток и предизвика потока от милиони бежанци в сърцето на Европа. НАТО вече не може да се преструва, че конфликтът не засяга неговите най-основни интереси.

Основната цел на една мисия на НАТО би била да се защити от Ислямската държава в Сирия и да унищожи инфраструктурата, която тя е създала. Такава мисия ще има допълнителна полза, като докаже, НАТО е готова да действа решително, когато е под заплаха.

Отвъд вътрешните разногласия, които понякога я забавят, НАТО е внушителна военна сила. Налице са огромни военни ресурси, с които разполага, включително и над 3 милиона налични военни (и още повече в резерв), над 25 000 военни самолета, 800 океански големи бойни кораба, както и 50 самолета АУАКС. В същото време 28-те нации на групата представляват над 50 на сто от световния БВП.

Основната мисия на НАТО срещу „Ислямска държава“ ще се състои от няколко по-малки, практически стъпки. На първо място, според договора на НАТО, за инцидента трябва да бъде уведомен Съветът за сигурност на ООН. От гледна точка на международното право, би било идеално, ако Съветът за сигурност одобри военен отговор, макар че НАТО ще може да пристъпи независимо от това към военни действия.

Второ, Алиансът трябва да назначи един от основните си съвместни командни центрове за да ръководител на планирането и провеждането на всяка оперативна реакция. Тъй като Съвместното командване на силите на Алианса в Брунсум в Холандия е изцяло ангажирано като водеща единица за Афганистан, задачата вероятно ще бъде възложена на другата основна централа: съвместното командване на силите на Алианса в Неапол, Италия.

Това е командването, което провежда намесата в Либия и има значителен планови и оперативен опит, както и дълбоки връзки с коалиционните партньори от региона - Обединените арабски емирства, Йордания, Катар и други. Военните стратези на НАТО трябва да се стремят да включат в операцията само официалните членове на Алианса, но и многото си коалиционни партньори, включително Швеция, Финландия и други регионални участници.

Третата ключова част ще бъде да се подготвят специалните сили на НАТО за централната им роля на военните операции. Щабът на НАТО за специални операции е в Монс, Белгия, и той трябва да поеме водеща роля за организирането на обмена на разузнавателна информация между държавите членки. Той също трябва да подготви съвместните специални сили на Алианса да бъдат разгърнати по места в Сирия, за да се обучават и да се мотивират бойци срещу „Ислямска държава“, да се събира разузнавателна информация от първа ръка, да се провеждат нападения.

На четвърто място, най-важното в дългосрочен план, НАТО трябва да организира мисия за обучение с двете организации - комбинираните кюрдски сили от пешмерги и йезиди, който действат в Северен Ирак, и иракските сили за сигурност в Багдад. Йордания, която има много добри сухопътни войски, трябва също да бъде поканена за участие на високо ниво.

Пето, сегашните ръководени от САЩ бомбардировки в Сирия и Ирак трябва да са под  ръководството на НАТО. След това НАТО може да увеличи активите, разположени в тази мисия, като вкара в акция допълнително самолети, войници, артилерийски снаряди и самолети АУАКС, чийто мощен радар предоставя 360 градусово покритие на въздушното пространство. НАТО много ефективно организирана командването и контрола над въздушното пространство в Афганистан и може да направи същото и в сегашния конфликт.

На последно място, НАТО трябва да подчертае, че това е изграждане на „отворена коалиция", такава, която може не само да включва силите на традиционните съюзници, но и такива на традиционния противник на НАТО - Русия. Руското правителство твърди, че иска да се защити от „Ислямската държава“, и изглежда няма липса на мотивация предвид нейните над 200 мъртви граждани - включително много жени и деца - които изглежда са били избити от „Ислямска държава“ при свалянето на цивилния самолет само преди две седмици. Русия трябва да бъде поканена да участва заедно с НАТО и други членове на коалицията срещу „Ислямска държава“.

Ако французите търсят силно участие на НАТО в по-широка и смъртоносна кампания срещу „Ислямска държава“, американците трябва да предложат подкрепа. Така те ще последват примера на французите, които подкрепиха Съединените щати след 11 септември, но и на по-ранен етап, по време на Американската война за независимост.

„Ислямска държава“ е апокалиптична организация, която отдавана трябваше да бъде ликвидирана. Тя обезглавява и изнасилва граждани от цял свят, убива цивилни по зрелищен и ужасяващ начин; тя поробва млади жени и момичета и ги продава на открити пазари; и изглежда, че свали самолет, пълен с туристи. Сега тя превърна всичко това в нов спектакъл, като уби стотици граждани в зала.

Има време за мека сила и дълга игра в Близкия изток, но има и време за безмилостно прилагане на твърда сила. Сега е отговорност на НАТО да признае, че сегашният момент се квалифицира като втората възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 14 rate down comment 0
comet
преди 8 години
До Forester и Nobel: Ние сме потопени в енергия, но още от деца ни учат не как да развиваме умения да я използваме, а как да притъпим вродените ни природните инстинкти за да станем висококвалифицирани роби. Научиха ни да сме щастливи когато плащаме с банкови заеми за неща които струват безумно скъпо (жилища, коли, екскурзии, развлечения, ) и да не уважаваме неща които нищо не струват (чисти спокойствие, въздух, слънце, вода, ). Даваме пари в супермаркетите за вафли и торти (които ни разболяват), но не ходим из планините да берем безплатните глог и боровинки (които ни лекуват), и т.н., и т.н. Та така, май попрекалих тука, та последен коментар по темата, с пожелание за здраве и мъдрост на всички участници! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 0
Forester
преди 8 години
Моля да ме извините, ако сте се почувствали ангажиран с личното ми мнение по въпроса. Уважавам и приемам жизнената Ви философия, формулирана в предходния Ви пост. Категорично споделям по-голяма част от нея, но....често влизам в противоречие с външни фактори, системно пречещи на прилагането и в лично моят си живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 5 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Съфорумен Приятелю , единственното срещу което считам че си заслужава да се боря и да сложа под контрол е МОЯТА си човешка АЛЧНОСТ. Докато при растителния и животински свят алчността е най-много натъпкан стомах и възпроизводство (т.е. ограничена), то при човека е банкови сметки и власт (т.е. безгранична), а само няколко щипки пръст са й достатъчни да я приземят. Силата и свободата ми биха била контактът с Майката Учител Природа и Хората от Обществото ни стремящи се да живеят Природосъобразно. И никой не може да ми вмени вини за чужди агресии или грешки. Историята на всичките цивилизации по тия земи считам и за своя, като се гордея с мъдростта на моите/нашите общи Предци, просъществували безумията (монополните крайности с триумфи и гърчове) на не една Империя. Всичко/и други ще отпаднат като неприродосъобразни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 1
Forester
преди 8 години
Безспорно двуполюсния/многополюсния свят е много по балансиран, устойчив и справедлив за живот за нас робовете. Най-малко заради правото на избор в кой икономически, политически, военен и т.н. съюз да видим бъдеще си. Остава ни да вземем в ръце отговорността за това решение, като:1.Закараме на стадиона политработниците от изток и НПО демократите от запад, управлявали ни през последните 30 години (и видим АК 47 още ли е толкоз ефективен)2.Осъзнаем, че е време разделно, в което трябва да се борим безкомпромисно за защита на това, което имаме и бъдещето, което искаме!3.Преминем от индивидуална форма на битуване/оцеляване към групова/народна/национална форма като формираме цели, интереси приоритети, зад които заставаме всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Направо ще падна смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Аз като обикновен роб предпочитам робовладелците ми да са по-малко паразитиращи от мен! А управляващите *** в Русия (военните), Китай (комунистите) и Иран (религиозните) ми се струват еволюционно (качественно) по-малки хищни от *** управляващи САЩ и ЕС (банково-корпоративните, добре прикрити от нас робите зад политически марионетки). Няколко империи (конкуриращи се помежду си фирми) е за предпочитане (за мен робът) пред една, те бидейки няколко не могат да създадат световен монопол (докато западнaта контролираща САЩ и ЕС може, след който би следвало заблатяване). Европа не я броим от десетилетия като световна сила, камо ли да е обединен, тя отдавна е само територия (разединени разноезично говорещи държавици без армии и със застаряващо население и индустрия) в сферата на влияние на конкуриращите се добре организирани (големи САЩ, Русия, Китай, и по-малко големи Арабски свят, Турция, ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Не зная защо спрягате само самолета и Париж. А в Кения също нападнаха и избиха над 150 християни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 3
Forester
преди 8 години
Поводът за официалната намеса на НАТО в Сирия вече налице. За съжаление той бе подписан с кръвта на невинни хора, нямащи никакво отношение към случващото се в региона. В Сирия вече има нова действителност, която кара запада да се намеси активно, за участва в чертаенето на новите граници и определяне на новите сфери на влияние в този регион. В противен случай там доминанти за дълъг период от време ще бъдат Русия, Иран и зад кадър Китай.Голямата въпросителна е да ли Европа ще има топки да го направи, имайки предвид 1 мил. мигранти, част от които чакат само свирката на съдията за да започнат мача. Ако реши да се откаже от намеса в Близкия Изток, за жалост ще стане още по зле - край на обединена Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Истинското действие отговор е другаде! Под параванът на борба срещу създаденият от тях вторичен наивен тероризъм започват да доинсталират първопричинният банков тероризъм-фашизъм (включително чрез следене на кой какво говори и прави, за да вземат от обикновенният човек каквото има съхранено и доотнемат независимостта, т.е. дозаробят).http://***.bloomberg.com/news/articles/2015-11-16/u-k-to-recruit-extra-intelligence-officers-to-fight-terrorism
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
Не можаха да вкарат Русия във война покрай Украйна, сега търсят други варианти!И пак няма да успеят, нищо че за доказателство "намерили" "палеца" на един "известен" терорист!Е как се става известен артист, пърдон, терорист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още