IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Това не е Европа, в която искам да живея

Соченето с пръст към другия и играта на Черен Петър няма да решат бежанския проблем в Европа, смята президентът на ЕК

14:23 | 23.08.15 г. 53
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юнкер:&nbsp;Притеснявам се, когато политици от крайната десница и крайната левица подхранват популизъм, който поражда само възмущение, но не и решения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юнкер: Притеснявам се, когато политици от крайната десница и крайната левица подхранват популизъм, който поражда само възмущение, но не и решения. Снимка: Ройтерс

В свой коментар по повод отношението на държавите от Европейския съюз към бежанския наплив президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер отправя сериозна критика към повечето от тях и пояснява, че не вярва в чисто национални решения на проблема. Предлагаме целия коментар на Юнкер.

Европа винаги е била за мен една общност на ценностите. Ние можем да се гордеем с това, но го правим твърде рядко. В Европа имаме най-високите стандарти за предоставяне на убежище в света. Ние никога не бихме отпратили хората, ако те се нуждаят от нашата защита. Това е залегнало в нашите закони и договори. Въпреки това аз съм притеснен, че това е залегнало все по-малко и по-малко в сърцата ни.

Когато говорим за миграция, ние говорим за хора, за хора като теб и мен. С това изключение, че тези хора не могат да живеят като теб и мен, защото не са били късметлии като теб да се родят в един от най-богатите и един от най-стабилните региони на света. Става дума за хора, които бягат от войната в Сирия, от терора на „Ислямска държава“ в Либия или от диктатурата в Еритрея. 

Тревожа се, когато виждам отхвърлянето на част от европейското население към тези хора. Подпалени бежански лагери, натискани навътре в морето лодки, насилие срещу лицата, търсещи убежище или дори само отвръщането на погледа от тези, които имат нужда от спешна - това не е Европа.

Притеснявам се, когато политици от крайната десница и крайната левица подхранват популизъм, който поражда само възмущение, но не и решения. Речта на омразата и безразсъдните изказвания, които застрашават едно от най-големите ни постижения - свободата да пътуваме в рамките на шенгенското пространство и преодоляването на границите във вътрешността на Европа. Това не е Европа. 

Но Европа, слава Богу, са и пенсионерите в Кале, които изкарват генератори от домовете си, за да предоставят възможност на бежанците да послушат музика и да заредят телефоните си. Европа саи също и учениците в Зиген, които отвориха своя кампус за бежанците, търсещи убежище. Европа са също и хлебарите в гръцкия Кос, които раздават хляба си на гладните и изтощени хора.

Това, което трябва да направим и което все още ни липсва, е колективната смелост да спазваме европейското право и нашите задължения към хората - дори ако това не е лесно и със сигурност често не е популярна мярка.

Това е Европа, в която искам да живея. Разбира се няма просто един, и със сигурност не прост отговор на миграционните потоци. Точно както би било и нереалистично да се мисли, че бихме могли просто да отворим границите на Европа към всички съседи, така и не е реалистично да се смята, че бихме могли да ги оставим на стреса, страха и мизерията.

Но едно нещо е ясно: няма ефективни национални решения. Никоя държава членка може да се справи сама ефективно с имиграцията. Ние се нуждаем от силен европейски подход. И то сега!

Затова Европейската комисия представи под мое ръководство още през май подробни предложения за обща политика в областта на предоставянето на убежища и бежанците.

Ние утроихме нашето присъствие в Средиземно море, за да помогнем спасяването на човешки животи и да пресечем контрабандата. Ние подкрепяме държавите членки чрез изпращане на екипи от Европейската агенция за управление на границите (Frontex), Европейската служба за убежищата (EASO) и Европейската полицейска служба - в най-засегнатите райони. 

Нашите екипи помагат често на претоварените местни власти да определят самоличността на бежанците, да ги регистрират и да снемат пръстови отпечатъци, за да се ускори обработката на молбите за убежище. Ние също така вземаме мерки срещу мрежите от каналджии и стъпка по стъпка разрушаваме техния жесток бизнес модел.

Ние показваме солидарност към нашите съседи, какъвто е случаят с Турция, Йордания и Ливан, като даваме подслон на над 20 000 бежанци извън Европа. Ние си сътрудничим със страните, от които идват, или през които преминават бежанците. Така че ние искаме да създадем законен, безопасен и по този начин по-контролируем начин на миграция.

Ние сключваме е споразумения за реадмисия, да се улесни връщането на хора, които не са получили правото да останат в Европа. И ние настояваме за прилагането на общото право на ЕС в областта на предоставянето на убежища от всички държави членки на ЕС - от условията на прием до процедурата за предоставяне на убежища и задължението да вземеш пръстови отпечатъци от бежанци при пристигането им в Европа.

През май Комисията предложи механизъм, който трябваше справедливо да разпредели част от хората, които пристигат в Италия и Гърция. ЕК възнамеряваше да разпредели 40 000 бежанци, малко над 32 000 вече са приети от държавите членки.

Искаме да отидем много по-далеч, като създадем постоянен механизъм, който би могъл да се задейства автоматично при спешни случаи, според това коя държава от ЕС се нуждае от него. Последица от общите ни външни граници е да не оставяме сами в бедата държавите членки в авангарда, а да се борим солидарно с предизвикателствата на миграцията.

Някои от предложенията на ЕК вече намериха подкрепа. Всички останали сега 28-те държави членки трябва спешно да приложат, дори  и от тези, които отказват досега да сторят това. Драматичните събития от това лято ни показват ясно, че ние трябва да приложим, без да се двоумим, на практика общата европейска политика в областта на убежищата и бежанците.

Ние не се нуждаем само от специални срещи на върха на държавните глави. Вече имаше среща на високо равнище за миграцията, през ноември ще се срещнем отново в Малта. Трябва обаче да се гарантира, че всички държави членки на ЕС ще приемат необходимите европейски инструменти сега и ще ги прилагат на местно ниво.

Още преди девет години Комисията предложи списък на сигурните страни. По-голямата част от правителствата по онова време отхвърлиха това като намеса в техните вътрешни работи. Въпреки това не е логично държавите членки да гледат на страните от Западните Балкани като на страни кандидатки за членство в ЕС, но в същото време да не ги считат за сигурни. Поради това Комисията ще представи на държавите членки през септември общ списък на считаните за сигурни страни на произход на мигрантите. 

Европа е устойчив континент, който в края на краищата винаги се обединява в лицето на онова, което заплашва да го раздели.

Това, което трябва да направим и което все още ни липсва, е колективната смелост да спазваме европейското право и нашите задължения към хората - дори ако това не е лесно и със сигурност често не е популярна мярка.

Вместо това виждам как някои сочат с пръст към другите – игра на Черен Петър с опити за вменяване на вина, с която може да се  спечели внимание или гласове на изборите, но с която не се решават проблеми.

Канцлерът Ангела Меркел ми спомена наскоро, че някои германски провинции и местни власти твърдят, че европейските правила за възлагане на обществени поръчки затрудняват бързото изграждане на центрове за бежанци.

Ние бързо разследвахме това и установихме, че това не е вярно. Европа помага при подслоняването на бежанците и аз съм готов да изпратя мои служители в Берлин и провинциите, ако въпреки всичко има конкретни проблеми.

Европа се проваля, ако страхът вземе превес. Европа се проваля, когато егоистите станат по-шумни от съществуващата в много части на нашето общество солидарност. Европа ще успее, ако се заемем прагматично и небюрократично с посрещането на предизвикателствата на новото време.

Надявам се, че заедно – държавите членки, институциите и агенциите на ЕС, международни организации и съседните ни страни, ще докажем, че сме пораснали за това предизвикателство. Убеден съм, че можем да го направим.

Нашата обща история показва, че Европа е устойчив континент, който в края на краищата винаги се обединява в лицето на онова, което заплашва да го раздели. Всичко това трябва да ни даде кураж за идните седмици и месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 12 rate down comment 2
gri_katia
преди 8 години
"Когато говорим за миграция, ние говорим за хора, за хора като теб и мен." - Наистина ли? Забележете на първата снимка ръката, която е хванала момченцето за врата и го тика напред да си муши ръцете между щитовете на полицаите. Явно е баща на детето и само може да си представим какво му говори... Аз не бих си бутал детето, да е в опасност и да ми отваря път... Мисля че и повечето от нас няма да го направят. Да не говорим, за религията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 17 rate down comment 7
Сините камъни
преди 8 години
Я виж ти, я виж ти!ЕС си имал президент!?А Европа си е провалена, защото от както съществува САЩ е играчка в ръцете и срещу Русия, която преди се водеше европейска страна, а сега азиатска!САЩ раздели Европа и Русия, превърна Либия , Египет, Ирак, .. превърна целият свят във военна арена!Крайно време е САЩ да си ходят, НАТО да се разпусне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 17 rate down comment 3
panther
преди 8 години
Всъщност хората са се родили в съвсем стабилни райони. И Сирия и Либия бяха стабилни докато не ги *** краварите с помощта на такива като Юнкер и още няколко платени от 2 страни едри ***... А на който не му се живее в Европа, Африка е отсреща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 17 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Юнкер показва изумително безочие и наглост. Той е един от първите трима, които докараха Европа до това дередже - съзнателно и последователно. Сега не му се живеело тук. А ние какво да кажем??!!! С тяхното надуто високомерие смятат, че имат превъзходство над хората??? Жалко! Вече гледахме в историята едни напикани германци след края на Втората Световна война. Европейците не си ли взеха поука? Нямат ли чувство за отговорност?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 6
kalendar
преди 8 години
Сега като се замисля...това е все едно където и когато видя някой(особено тебе) да ти викам фашист. Не ти ли препоръчах да четеш, преди да се изокваш така??? Що не си направиш труда да отвориш...поне гугъл да поразгледаш кво значи ляво, кво дясно, кво е либерализъм, марксисъм, капитализъм и другите изми, да не ги изброявам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
пак си бръкнал в контакта:) Как точно комунистите възхваляват гейовете? Докато ги пращат в Белене ли? Избери си кое от двете е станало. А Меркел е христиандемократка. Кво ти говори това? Па и ми е много странно-не можеш да пишеш на български, но си взел да превеждаш думички:)И...хубаво-нека марксист, комунист и социалист да са едно и също...макар, че да го твърдиш трябва да си ***, като Баце, ако не и по-зле...каква е алтернативата не казваш? А бе...Бисмарк какъв е по убеждения?Ще ми кажеш ли в Лондон(там ли беше?) колко ти дават на строежа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 20 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Отговорът го има - тази имиграция е една грандиозна манипулация на човешки съдби, чиито последици за ЕС може да са доста неприятни. Дори катастрофални в една перспектива от 20 години. Не знам кой настройва емигрантите, че европейските държави са им виновни. Обаче помня, че когато англичаните щяха да правят реферндум дали да продължат с участи в коалициите, им се случиха атентатите в Лондон. И бързо се промениха обществените нагласи. Помня също, че когато испанското правителство обяви че излиза от коалицията, се случиха атентатите в Мадрид. Т.е. участието на европейските държави в коалициите в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, не е точно по собствено желание, а на принципа по-малкото зло. Което сега може да се окаже голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 33 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
А бе Юнкер, а бе човеколюбецо?Как така не те е срам, че хора в страна от ЕС трябва да оцеляват с пенсия от 160 или 200 лева(80-100 евро), а те е срам, че същите тези хора искат да запазят обществата си и живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 2
edimi
преди 8 години
За всяка от изброените държави, има предполагаем отговор. И к`во от това. И да го получиш, голяма важно. Даже можеш да предположиш, защо заобикалят като прокажено мястото наречено РъБъ. Само за няколко месеца, целокупното бежанско "общество", разбра, че не бива да има нищо общо .... :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 29 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Човек като не му се живее някъде или се мести, или не живее. Чудя се г-н Юнкер какво е избрал. Гледах тази сутрин по БНТ един имигрант, сириец, който каза че идвали тук, защото европейските държави участвали във войната в Сирия и трябвало да носят отговорност така. Чудя се защо тези емигранти не отиват в Русия, САЩ, Израел, Саудитска арабия... които са много по-ангажирани с тези войни напоследък !? Чуденка ! Във векът на транспорта и комуникаците сме в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още