IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия навлиза в непознати води след отхвърлянето на мира

Подобно на Великобритания тя няма План Б за спасяване на договора, чийто замисъл беше да сложи край на половинвековни военни действия

13:56 | 03.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на лагера за гласуване с &quot;не&quot; празнуват победата си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на лагера за гласуване с "не" празнуват победата си. Снимка: Ройтерс

След шокиращото отхвърляне на сключеното с левите бунтовници мирно споразумение колумбийците задават въпроса какво ще стане с тяхната съсипана от война страна. Подобно на Великобритания тя няма План Б за спасяване на договора, чийто замисъл беше да сложи край на половинвековни военни действия, пишат в цитиран от БТА анализ за AP Джошуа Гудман и Андреа Родригес.

Щетите от гласуването в неделя все още не са напълно осмислени. Вместо да спечелят в съотношение почти две към едно, както сочеха социологическите проучвания преди референдума, подкрепящите споразумението с организацията „Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК) загубиха с пренебрежимо малка разлика. 49,8 процента гласуваха "за", а 50,2 процента "против" документа. 

След като стигнаха толкова далеч след четири години изтощителни преговори, и президентът Хуан Мануел Сантос, и ръководството на ФАРК се зарекоха да продължат неотклонно в същата посока, като с нищо не загатнаха, че искат да продължат войната, в която загиналите дотук са 220 хиляди, а разселеното население възлиза на осем милиона души.

„Няма да се предам. Ще продължа да търся мир до последния миг от мандата си", каза Сантос в телевизионно обръщение, призовавайки за спокойствие.

Но не е ясно как и без това непопулярният президент може да спаси споразумението след претърпяното шокиращо политическо поражение. Засега той е наредил на преговорния екип да се върне днес в Куба за разговори с висшето ръководство на ФАРК. Негови представители научаваха резултатите от референдума, невярвайки какво се случва, след като преди това си бяха поръчали питиета и пури в "Клуб Хавана", някога най-елитния плажен клуб в Куба.

„Във ФАРК изразяваме дълбоко съжаление, че разрушителната мощ на онези, които сеят омраза и отмъщение, успя да повлияе на мнението на колумбийския народ", заяви по-късно върховният командир на ФАРК, партизанин, известен с прозвището "Тимошенко".

Загубата е още по-шокираща за правителството на фона на огромната подкрепа за споразумението от чуждестранни лидери, които открито го възхваляваха като пример за останалия свят, обхванат от политическо насилие и тероризъм. Много държавни глави, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и държавният секретар на САЩ Джон Кери присъстваха, когато Сантос и Тимошенко подписаха споразумението преди седмица на изпипана в детайли и заредена с емоции церемония.

Сега, когато цари несигурност, всички погледи са насочени към бившия шеф на Сантос и негов главен политически съперник - Алваро Урибе, влиятелния бивш президент, който поведе вътрешнополитическата кампания срещу споразумението. Без да разполага с огромната пиар машина на правителството, гневният Урибе даде глас на милиони колумбийци, мнозина от които подобно на него са жертви на ФАРК. Те възнегодуваха срещу някои текстове в 297-страничното споразумение, което дава на бунтовниците, признали престъпленията си гаранция, че няма да отидат в затвора и вместо това им осигурява десет места в парламента (Конгреса).

В предварително подготвена реч, произнесена от ранчото му край Меделин след като резултатите бяха оповестени, бившият президент призова за "широк национален пакт" и настоя за "корективи" в споразумението, които да гарантират спазване на конституцията, зачитане на частната инициатива и справедливост без безнаказаност. Но той не уточни дали ще се включи заедно със Сантос в спасяване на споразумението и продължи атаките срещу ФАРК, като поиска те да сложат край на наркотрафика и изнудванията.

"Цялото споразумение е пълно с безнаказаност", каза Рикардо Бернал, на 60 години, който празнуваше победата на отрицателния вот в квартал на Богота заедно с противници на споразумението. "Всички искаме мир, но трябва да се направят промени."

На другия край на столицата стотици поддръжници на мирното споразумение, които се бяха събрали в бална зала на хотел за очакваното от тях празненство със Сантос по случай победата, плачеха от отчаяние.

Малко вероятно е силите на ФАРК, които наброяват 7000 партизани, да се върнат скоро на бойното поле. Засега спирането на огъня остава в сила.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ПЪТЯ КЪМ АДА Е ПОСЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ. КАКЪВ МИР МОЖЕ ДА ИМА ТАМ КЪДЕТО СА СЕ ЛЕЛИ РЕКИ ОТ КРЪВ??ДА СЕ ГОВОРИ ЗА МИР ТАМ КЪДЕТО ИМА ВОЙНА Е НЕ САМО ИДИОТИЗАМ , НО И ***. ВОЙНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ НЕ САМО В КОЛУМБИЯ , НО И В СИРИЯ. ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЗАЩОТО ИНТЕРЕСИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО Я ВОДЯТ НАЛАГА ТОВА - ДА ИМА НАРКОТИЦИ , ИЛИ ДА БЪДАТ СПРЕНИ ТРАСЕТАТА НА ГАЗОПРОВОДИТЕ ОТ ЮЖЕН ПАРС ПРЕЗ СИРИЯ ЗА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още