IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия изостави групата на Бразилия в МВФ

Латиноамериканската страна предпочете да споделя място в борда на Фонда с Мексико, Испания и Венецуела

15:45 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос. Снимка: Ройтерс

Колумбия напусна водената от Бразилия група в борда на директорите на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Bloomberg.

Една от вероятните причини за решението е натискът върху по-малките испаноезични страни от региона, който все по-мощната Бразилия оказва.

Вместо групата на Бразилия Колумбия предпочете тази, водена от Мексико, заяви управителят на колумбийската централна банка Хосе Дарио Урибе. Стъпката съвпада с най-голямото преструктуриране на борда на директорите на МВФ за последните две десетилетия.

Бразилия е една от най-активните сред 188-те страни членки на МВФ, които настояват развиващите се пазари да получат повече тежест при управлението на базираната във Вашингтон организация.

Нарастващото влияние на Бразилия обаче пречи на страни като Колумбия да бъдат чути, коментира Бесама Момани, политолог от Университета Ватерло, Канада.

„Вероятно е трудно да си в една група с такава изгряваща икономическа звезда като Бразилия. Бразилското правителство може да е доста егоцентрично в преследването на целите си“, коментира Момани. „Това че губят една от ключовите испаноезични страни в Южна Америка не помага на бразилците да се утвърдят като регионална сила“.

Урибе не уточнява дали решението е мотивирано от конкретни разногласия с Бразилия. “Присъединяваме се към група, която е отворена за страна като Колумбия и където се радваме на здрави исторически и търговски връзки“, изтъква той.

Като част от новата група Колумбия ще споделя място в 24-членния борд на директорите на МВФ на ротационен принцип с Мексико, Испания и Венецуела, коментира заместник финансовият министър на страната Герардо Родригес.

Никарагуа и португалоезичните островни държави Зелени нос и Източен Тимор ще се присъединят към  групата, представлявана от Пауло Ногиера Батиста, бразилският представител в борда на директорите на МВФ.

Въпреки това трите нови страни в бразилската група събират по-малко от половината от гласовете, с който разполага Колумбия. Това означава, че решението на Богота ще се отрази на тежестта на Батиста в борда на МВФ.

Колумбия беше най-голямата от осемте латиноамерикански страни, които принадлежаха към бразилския избирателен корпус, включващ още Доминиканската република, Еквадор и Тринидад и Тобаго.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос се опитва да сближи страната си с Мексико, за която Nomura Securities прогнозира, че ще задмине Бразилия и ще се превърне в най-голямата латиноамериканска икономика в рамките на следващото десетилетие.

За момента възлизащата на 2,4 трлн. долара бразилската икономика е над два пъти по-голяма от мексиканската, разкриват данни на МВФ. 

По-рано тази година Мексико и Колумбия създадоха Тихоокеански алианс, дистанцирайки се от Mercosur – водения от Бразилия и Аржентина търговски съюз, който е критикуван за политиката си на търговски рестрикции.

В Тохоокеанкия алианс участват още Чили и Перу. Тази година четерите страни подписаха споразумения за свободна търговия със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още