IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на днешните референдуми

Събитията напоследък все повече засилват аргументите срещу референдумите, пише Клайв Крук за BloombergView

14:30 | 15.10.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Събитията напоследък все повече засилват аргументите срещу референдумите. Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз (ЕС). Колумбия отхвърли сделката за прекратяването на дългия няколко десетилетия конфликт с огранизацията „Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК). Унгария съвсем наскоро каза "не" на (скромните) квоти на ЕС за преразпределение на бежанците (макар че вотът все пак се провали заради ниска избирателна активност). Все лоши избори, коментира колумнистът Клайв Крук за BloombergView.

Тези последни случаи не са аномалии. Те съответстват на история от нескопосани решения и неочаквани последици. Годините опит на Калифорния да предлага избирателни инициативи на обществено гласуване сочат същото нещо: за щата често, и с известно основание, се твърди, че е без управление.

Референдумите не са благоприятни за доброто управление и обикновено биват избягвани. Въпреки това е важно да изясним защо резултатите им не сработват, пише Крук. Причината не е, че избирателите са твърде глупави, за да правят трудни избори, че професионалните политици знаят най-добре или че демокрацията е надценена – все позиции, които стават все по-разпространени и изкуствено хвалени от академичните среди. Подобни обяснения са по-опасни от нескопосаните референдуми, които ги предизвикаха.

Истинският проблем е характерът на политическия избор. Решенията върху публичната политика са силно взаимосвързани. Да бъдат определяни като ясно очертани опции, които ще важат винаги и не подлежат на промяна, е да се разбере погрешно предизвикателството пред демократичното управление.

Да вземем Brexit, казва Крук. На пръв поглед то е обикновено решение тип „да“ или „не“ - излизане или оставане в Европейския съюз. В действителност обаче значението на който и да е от двата избора е толкова еластично, че е трудно да бъде осмислено.

Представете си, че Великобритания беше гласувала да остане в ЕС. Перспективите ѝ щяха да зависят, освен всичко друго, от безбройни политически избори, които тя и европейските ѝ партньори щяха да направят. А това е нищо, разбира се, в сравнение с несигурността вследствие на Brexit – включително не само по бъдещите политически избори, но и заради изключително несигурните условия по развода. (Този засилен риск, продължаващ докато трае процесът на излизане, може да се окаже сред най-скъпите цени, които ще трябва да бъдат платени вследствие на решението.)

Става въпрос за следното, пише Крук. Политиката не се случва в един отделен момент от времето, а е продължителен процес. Нейните избори никога не са лесни, отделни един от друг, а са сложни и зависят от други избори. Изправяйки се пред подобни решения, гласоподавателите като цяло, без значение колко са умни, не могат да вземат мъдър избор – още по-малко, ако възможностите им са сведени до „да“ или „не“.

Референдумите имат своите негативи и от друга гледна точка. Резултатът често зависи от точното формулиране на въпрос, който отваря възможности за манипулации. А и както показа Brexit, референдумите рядко се правят, само за да решат дадения въпрос. Правителствата могат да ги използват и за други цели, например обединяване на разединена управляваща партия или поставянето на опозицията в тактически неизгодна позиция.

Демокрацията, разбира се, изисква съгласие, избирателите трябва да бъдат ангажирани и те могат и трябва да обсъдят въпросите старателно, коментира авторът. Но от практическа гледна точка, когато става въпрос за балансиране на конкурентните избори, постигане на компромис и приемане на сделки, те трябва да посочат представители, на които вярват и които могат да държат отговорни и да им делегират тези задачи.

Защото въпреки всичко правилно разбрана представителната демокрация е израз на уважение към гражданите, а не присъда за интелектуалните им способности. Погрешно е – и опасно, да възприемаме гласоподавателите, като тези във Великобритания, Колумбия и Унгария, като доказателство за неспособността на електората да се самоуправлява.

Доверието в демократичните институции отслабва в много страни. Все по-голяма движеща сила зад редица събития, и то не само в САЩ, са антиправителствените, антиелитарни настроения. Много гласоподаватели се чувстват пренебрегнати, изоставени и незачитани от водещите политици. Все по-често това усещане е оправдано.

Лекът за ядосаните избиратели и откъсналите се политици не е референдумът, завършва Крук. На този механизъм, колкото и привлекателен да изглежда понякога, просто не може да се разчита. Истинският лек е политическа класа, която знае мястото си, слуша избирателите с уважение и постига успехи с ежедневните задачи на управление. Представителната демокрация почти винаги побеждава „пряката демокрация“ - но за да сработи добре, трябва наистина да представлява хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
че що пък точно младите трябва да избират? Това мие много странно-най-доброто на България точно днешните млади ли са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
Така , а после ще се наложи и по религиозен признак да се въвеждат ограничения, защото нищо не пречи на религиозни фaнaтици да отговарят на ограничението за образователен ценз (в случай, че не знаеш , превода на български на "тaлибaни" е ученици, студенти). ... и те така - ограничение след ограничение, до като от демонокрацийката остане само табелата на входа ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
shpono
преди 7 години
Естествено, затова трябва поне да се въведе изискване за образователен ценз и да имаш право на глас до определени години. Нали виждаш у нас какво се случва. Малко кебапчета, малко 50-то левки и ***, бежанците и пенсионерите избират правителства, президенти и прочие. Гласа на младите и нормални хора се губи, което е една от причините да се емигрира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
"Референдумите не са благоприятни за доброто управление и обикновено биват избягвани. "Според колумниста Клайв:) Е Мави имаше един...Иван Теслата. Може и него да питате другият път - и двамата ще са еднакви капацитети:)А тъ.пият Клайв очевидно иска нещо средно между олигархия и аристократично управление на малцина. Ама тоя филм е игран. В същност-даже в момента го играем, само се чудят как допълнитело да се намалят правата.Не е зле да се пита някой преподавател по право за какво говоря щеше да го обясни на редакцията и не беше изключено даже да стане интересна контра теза:)А на Клайв му липсва доста четене. Поне Русо За общественият договор можеше да погледне. Малка книжка е и не натоварва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Fair
преди 7 години
"Проблемът" на днешните референдуми е, че хората не се съобразяват с олигофрениите на толерастите, а гласуват по съвест....а това е проблем. Затова - "демократична" забрана и диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 7 години
"Събитията напоследък все повече засилват аргументите срещу референдумите, пише Клайв Крук "бъркаме боба с бОя, май. Идеята за референдумите се опорочава от тяхното "одобряване" и "редактиране" от страна на законодателя, който се избира от онези, които гласуват. Естествено е така да правят, нали 90% от тях не са свободни народни представители в свободни страни, а нечии ставленици, комуто се плаща за това опорочаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... Тошкова, страхотна статия! Бравос! Утре да пуснете една такава и за изборите за парламент, президент и местно самоуправление! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Брей, много проблемни станаха тез референдуми. Предлагам демократично избраните парламенти от името на народа, да земат демократично да ги забранят и сичко ще е ОК :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
"Тоест глупавите решават съдбата на всички."......Ами, да . ... само че , ако това е аргумент да се премахнат референдумите, същия критерий, трябва да се приложи и към всякакъв друг род електорални мероприятия, защото същите доводи са приложими и по отношение на всеки избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
И в Швейцария ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още