IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискованата игра с мигрантите на Мартин Шулц

Лидерът на социалдемократите извади опасна карта в битката за канцлерския пост, но тя може да се обърне срещу него

09:02 | 06.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да извади Ангела Меркел от зоната й на комфорта, един от кандидатите за канцлерския пост в Германия - Мартин Шулц, направи рисков ход и извади бежанската карта месеци преди изборите, пише в анализ европейското издание Politico.

Но дори и в неговата Социалдемократическа партия не смятат, че това е добра идея, допълва още изданието.

Преди две седмици бившият председател на Европейския парламент и основен опонент на Меркел коментира в интервю, че Европа е застрашена от повторение на мигрантската криза от 2015 година, този път заради растящия брой бежанци в Италия. През миналата седмица Шулц посети южната страна, за да обсъди с премиера Паоло Джентилони проблемите на миграцията.

Пред Bild Шулц напомни, че през 2015 година в Германия са пристигнали над 1 млн. бежанци, а голяма част от тях - без контрол. Той каза още, че Германия е дала "гарантирано преминаване" на вълната през страни като Унгария, но без да има споразумение с европейските партньори.

На пръв поглед стратегията изглежда печеливша за лидера на социалдемократите. С този коментар той напомня за ролята на канцлера Ангела Меркел в бежанската криза през 2015 година, пише още Politico.

Тогава бежанската вълна повлия много зле на имиджа на христиандемократите, но пък в момента партията води убедително в проучванията на общественото мнение. Затова и анализаторите не очакват този ход да повлияе на избирателите, които вече знаят колко "мека" е била Меркел по отношение на бежанците.

На този етап канцлерът залага на обещанията за просперитет и сигурност за всички, но без да дава повече детайли, пише изданието.

Критиците посочват още няколко факта в полза на Меркел - нападките на Шулц идват в момент, когато тя е в годишната си отпуска и е лесно да ги игнорира. Не е за подценяване и че Социалдемократическата партия, която в момента управлява заедно с християндемократите на Меркел, всъщност подкрепи решението на канцлера за мигрантите през 2015 година.

Повечето послания на Мартин Шулц за справянето с нова криза - за повече солидарност в ЕС и по-бързо депортиране, са и повторение на призивите на Ангела Меркел в последните две години, допълва още Politico.

Прави впечатление и ситуацията около антиемигрантската партия AfD в последните проучвания. Партията се радваше на подкрепа от около 15% в проучванията през 2015 година, но днес тя се радва на едва 8%. В самата AfD са категорични след коментарите на Шулц, че той не може да даде отговор на проблема, защото социалдемократите са част от него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още