IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тънка червена линия, без последици

Европа размаха лицемерно пръст на Ердоган. Но... до там...

13:26 | 19.07.16 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В понеделник Федерика Могерини отправи еднозначно послание. „Нито една държава, която въведе смъртното наказание, не може да стане член на Европейския съюз“, заяви върховният представител за външната политика на ЕС, когато застана пред камерите заедно с държавния секретар на САЩ Джон Кери. „Това е залегнало еднозначно в правилата ни“. Освен това като член на Европейския съвет Анкара се е обвързала с европейската конвенция за правата на човека, а това изключва смъртното наказание. „Надявам се, че се изразих ясно“, добави тя.

Малко по-късно и канцлерът на Германия Ангела Меркел подчерта чрез говорителя си, че „повторното въвеждане на смъртното наказание ще бъде червена линия за амбициите на Турция към ЕС“. Рано в понеделник вечерта стана ясно, че канцлерът е обяснил това на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в „личен“ и "спешен" разговор по телефона.

Това звучи като ясно послание след предупреждението към Ердоган да не прекалява с чистката след неуспешния опит за преврат. 

„Насилието ражда насилие. Мир с война и убити не се постига. Надявам се тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права”, реагира и българският премиер Борисов.

Всъщност думите след този уикенд, в който Ердоган в отговор на неуспешния опит за преврат накърни правилата за правова държава, звучат лицемерно. Защото едва ли някой сериозно вярва в присъединяването на Турция към ЕС. Но вместо да реагира на конкретните стъпки на Ердоган срещу демокрацията, в Брюксел и Берлин предпочитат да покажат „знак стоп“, цитирайки възможността за повторно въвеждане на смъртното наказани.

Върховният представител за външната политика на ЕС също така заяви, че защитата от опита за преврат не е „основание за отнемане на основните права и върховенството на закона". И Меркел, чрез говорителя си, предупреди Ердоган за пропорционалност. Вълната от арести и уволнения в Турция предизвиквала „голяма загриженост", е цитирана канцлерът в телефонното ѝ обаждане.

Но какво следва от тук? Нищо! Защото ЕС има нужда от Турция. И България, преди всичко. За овладяване на бежанската криза, в битката срещу „Ислямска държава“ и като стратегически партньор, като врата към ислямския свят.  Разбира се, и Анкара има нужда от своя западен партньор, но в много по-малка степен. Не може да се говори за една симетрична, реципрочна връзка. В краен случай Анкара би могла много по-добре да се справи сама, отколкото Западът без нея. И тъй като Ердоган знае това много добре, той може да действа по този начин.

Той дразни и провокира. А Брюксел, Берлин, София гледат това безучастно.

Междувременно президентът уволни хиляди съдии и прокурори. Обявеното от него „прочистване" на Турция обаче няма да свърши с това. И въпреки че Ердоган благодари на две от трите опозиционни партии, представени в парламента, за подкрепата им срещу бунтовниците, той не контактува с кюрдската ПКК. 

Какво още последва - смъртоносни репресии срещу предполагаеми превратаджии, призив за отстраняването им от всякакви длъжности. А в турските медии и интернет се заредиха снимки на изтощени, физически малтретирани офицери, за които се твърди, че са участвали в пуча. Изображенията напомнят не за върховенство на закона, а по-скоро за деспотичните режими в Близкия изток.

Едно евентуално завръщане към смъртното наказание под управлението на Ердоган ще бъде ироничен реванш на историята и признание, че самата Анкара не иска да влезе в ЕС. В края на краищата партията на Ердоган беше онази, която премахна смъртното наказание през 2002 година. Това беше предпоставка, за да започнат въобще преговори с ЕС.

Едва през октомври 2005 г. преговорите бяха официално открити, през следващата година те зациклиха в резултат на все още нерешен конфликт с Кипър. От 35-те глави, които трябва да бъдат договорени, е затворена само една - за науката и изследователската дейност. Още 15 са отворени, но не и затворени.

Нов тласък преговорите получиха с изострянето на бежанската криза през изминалата година. След като Меркел (и ЕС) договориха с Турция Конвенцията за бежанците, двете страни се съгласиха на нов опит. От края на юни се работи по глава 33 (Финансови и бюджетни разпоредби). Най-деликатните теми обаче така и не са засягани: темите за правосъдието, основните права, свободата и сигурността.

В действителност става дума за договорката за бежанците и борбата с "Ислямска държава". Дали курсът на Ердоган ще има влияние над споразумението с Турция? „Това няма общо със случилото се през уикенда“, заяви говорителят на Меркел в понеделник.

Но ключовото искане на Турция е именно въвеждането на безвизови пътувания. За да се случи това, Брюксел настоява за правосъдни реформи – преди всичко с оглед на антитерористичния закон в Турция. Но едва ли Ердоган ще склони да го промени, особено след опита за преврат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
"Разясниха се обстоятелствата около бомбардировките на руските ВВС на база използвана от САЩ и Великобритания в юго-западна Сирия. Руснаците абсолютно преднамерено са бомбардирали една база от която се извършват операции срещу Ислямска Държава. Разбира се, за да се оправдаят използват като аргумент само лъжи - първо отказват да влязат в контакт с американците по договорените канали, после твърдят, че помислили базата за база на ИД, а накрая твърдят, че ударът бил съгласуван с Йордания, нещо което опровергават в Аман."КАКВО Е ТОВА ВЕ ОПУТЕНИ ???? ?Путин си играе неговата игра, но до скоро ще е !!! СЛЕД КАТО ЗАКРЕПИ АСАД, СЕГА ПОЧВА ДА ПОДКРЕПЯ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА КАК Е??? http://theins.ru/news/26696
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
АХАХ ТУКА СТЕ ЛЕКО БОЛНИ ОТ РАЗПАДАЩИЯТ СЕ Ч.У.Г.У.Н И СЪВСЕМ СТЕ СЕ ОПУТИЛИ, СМЯХ .. А БЕ БОЛНИ СЪЩЕСТВА ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ НЕ НЕЩО ДРУГО ... ДОКАТО СМЕ В НАТО БЪЛГАРИЯ НЯМА НИКОЙ С ПРЪСТ ДА Я ПИПНЕ !!! НО УВИ ИМАМ СИ МОНОПОЛИ ПО РУСКИ ТЕРТИП, ОЛИГАРСИ НА ПАРТИЯТА МАЙКА, КОЯТО Е ЕДИНСТВЕНИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И ТО СЕРИОЗЕН САМО ЧЕРВЕНИ АГЕНТИ ИМА ЗАД НЕЯ БЪЛГАРИ КАТО ВАС... АГЕНТ ПАРАВАНОВ, ЗА 10 ГОДИНИ НЕЩО ДА НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРИЯ ОСВЕН ЧУЖДИ ПРОЕКТИ ЗА МИЛИАРДИ ДА МОЖЕ ПАРТИЙНИТЕ ФИРМИ ДА КРАДАТ ЯКО, ЗАЕДНО С ДПС ....!!! СТАНИПКО И ОРЕШКО КАТО РАЗДАДОХА ПАРИТЕ НА ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ И СЕ ПОЯВИ ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ .. МУЛТИГРУП КАКВА КОМПАНИЯ БЕШЕ .. ХИМ ИПОРТ КАКВА КОМПАНИЯ СА.. ТОВА СА ОБРЪЧИТЕ .. .ИМА ОЩЕ ДОСТА.. И ВСИЧКО Е ПО ТОЯ ТЕРТИП .. ТАКА ЧЕ РАЗПАДНЕ ЛИ СЕ С.С.С.Р. НА ПУТИН, ЧАК ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ НЕЩО .. ИЛИ ПРЕДИ ТОВА ВСЕКИ ЩЕ СИ ГО ВЗЕМЕ.. ТО И НЯМА КАК, НЯМА КАК ДА ФАЛИРАТ КТБ КАТО ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ПАДАНЕТО НА ВТОРИЯ ПЪТ НА ОРЕШКО, И КАК ПРЕДЛОЖИХА ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС,ПЪЛЕН ЧЕРЕН ОПУТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Eon
преди 7 години
Абе чукам аз, ама то ако ставаше с чукане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
Чукай на дърво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
Eon
преди 7 години
Защо ли България ми прилича много на Полша дето си я поделиха едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
The main purpose for establishing NATO was to counter the threat of USSR / Communist expansion after World War II, said Dr. Dilshod Achilov of the Department of Political Science, International Affairs And Public Administration East Tennessee State University. The roots of accepting non-North Atlantic nations into NATO, mainly Greece and Turkey to begin with, lies at the heart of the Truman Doctrine -- extending military and economic aid to states vulnerable to Soviet threat / expansion.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Съгласен :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
1938, Мюнхен, Невил Чембърлейн.Германия е разглеждана като буфер между демократичният свят и СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
и аз това се чудя, съгласен съм с мнението ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Турция = геополитически буфер откъм камиларския свет.Естествено, че има нужда от турция. Естествено, че има нужда от твърд владетел там да държи фронта към дивия изток. Тоя затова е инсталиран там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още