IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сирийците бягат в далечна Европа?

Историята на Манар, който още през 2012 г. е избягал със семейството си в Йордания, дава отговор на въпроса

12:13 | 14.10.15 г. 71
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мигранти чакат за регистрация в център за настаняване в Берлин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти чакат за регистрация в център за настаняване в Берлин. Снимка: Ройтерс

В пет часа сутринта Манар чака на опашката пред сирийското посолство в Аман. 17-годишният младеж се нуждае от нов паспорт, за да може да напусне Йордания. Иска да избяга в Европа, и по-точно - в Германия.

Манар живее с майка си и тримата си по-малки братя в Ирбид, в северната част на Йордания. Семейството избягало в Йордания още през 2012 година. Най-напред били подслонени в бежанския лагер Заатари. Сега живеят под наем в Ирбид. Пари праща бащата, който работи в Кувейт. В Йордания бежанците нямат право да работят.

"Имам чувството, че тук всички врати са затворени за нас. Искам да печеля пари, за да осигуря бъдеще на братята си, но в Йордания на бежанците не им дават работа", разказва Манар. Затова е решил да поеме по опасния път към Европа, пише в свой репортаж Deutsche Welle. 

Откакто Световната организация по прехраната съкрати помощите и вече не раздава купони за храна, много бежански семейства едва оцеляват, разказва чичото на Манар и добавя: "Повечето хора тук имат само една мисъл в главата си: как да помогнат на децата си да стигнат до Европа, за да могат поне те да имат нормален живот", казва мъжът. Двама от синовете му избягали по опасния маршрут през Средиземно море. Сега те са в приемен лагер за бежанци в германския град Мюнхен.

През последните няколко години малка Йордания се превърна в убежище и транзитна страна за хиляди хора от Ирак, Йемен и Сирия. Според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците, в Йордания официално са регистрирани 630 000 сирийски бежанци. Йорданското правителство говори за 1,4 милиона сирийци, потърсили убежище в страната от 2011 година насам.

Манар също няма пари за билет. Той и чичо му редовно следят новините, а в социалните мрежи търсят информации за маршрутите към Европа. Манар не може да си представи как ще изглежда животът му в Германия. "Знам, че няма да е лесно. Но братовчедите ми са там и разказват, че в Германия посрещат хората с уважение и им дават шанс", споделя младежът. Надеждата му е, че в Германия ще може да следва - иска да стане строителен инженер. Само че първо трябва да научи немски. И затова си е изтеглил на мобилния телефон малък немско-арабски речник. Чичо му помога с каквото може, но не крие притесненията си: "Всички тук говорят за "мама Меркел" и са благодарни, че Германия приема бежанците. Убеден съм обаче, че мнозина имат напълно погрешни представи за живота, който ги очаква там. Но дори да го знаеха, те пак щяха да тръгнат. Защото няма накъде", казва мъжът.

Манар вече е стегнал багажа си: джинси, чиста риза, пижама, зарядно устройство за мобилния телефон, кърпа и сапун. Повече не се побира в малкия му сак. "Важното е да не тежи, нали ще трябва да пътувам дни наред", казва Манар. Знае го от опит - и от Сирия е избягал с един малък сак. Най-важното е да не забрави мобилния си телефон, защото в него са запаметени снимките на семейството и приятелите му, споделя Манар и добавя: "Напуснахме Сирия посред нощ. Това бягство беше много трудно. А сега отново трябва да тръгвам. Никога не съм си представял, че няма да имам дом и ще съм принуден да напусна семейството и приятелите си. Но се надявам, че всичко ще свърши добре".

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

69
rate up comment 15 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Информация за важността кюрдският въпрос и интересите на великите сили там:http://vz.ru/world/2015/10/14/772386.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 16 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Виж видеото за карта на бойните действия към днешна дата:http://***.vesti.ru/doc.html?id=2676351&tid=95994
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 17 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Коалицията начело със САЩ след няколкодневни бомбардировки на 11 октомври най-сетне успешно е разрушила ТЕЦ и трансформаторна подстанция край Тел Алам, оставяйки най-големия сирийски град Алепо без електричество. Това е заявил пред чуждестранни военни аташета в Москва началникът на главно оперативно управление на руския Генщаб генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде РИА Новости, цитарана от Блиц."Според него, създава се впечатление, че някой преднамерено разрушава инфраструктурата на населените пунктове, като увеличава потока от бежанци в Европа. В резултат болниците, училищата и жителите на двумилионния град без електричество, престанали да работят помпените станции за вода и канализацията, което в условията на 30-градуса горещина крие сериозни последствия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 16 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Коалицията начело със САЩ след няколкодневни бомбардировки на 11 октомври най-сетне успешно е разрушила ТЕЦ и трансформаторна подстанция край Тел Алам, оставяйки най-големия сирийски град Алепо без електричество. Това е заявил пред чуждестранни военни аташета в Москва началникът на главно оперативно управление на руския Генщаб генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде РИА Новости, цитарана от Блиц."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 15 rate down comment 0
comet
преди 8 години
'ИГИЛ можно разгадать. Реплика Александра Проханова' :http://***.vesti.ru/doc.html?id=2676219&tid=95994
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 18 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
сега ще е над 50% и аз така мисля. Преди щях да се учудя, ако бяха събрали и 30%. А съдя за културата на средният българин по твоето ниско ниво(и по на Баце-дето ти за него гласуваш:аз съм ***, и вие сте прости:) )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 19 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Верно станахме автоморгата на Европа...имаш кола , ама си второ поколение безработен...ше стягаш куфарите и ше бегаш , ама си *** , езици не знаеш пък и нищо не можеш да правиш...е да изреждам ли още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 15 rate down comment 6
khao
преди 8 години
и не сме обеднели ... всеки сега има кола, по татово време ей сега на 25 щеше да ми дойде реда за москвич... 90% от хората дето познавам сега живеят по богато от преди 25 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 15 rate down comment 7
khao
преди 8 години
ква тишина ? Само потомнци на активни борци като теб се оплакват, на мен и повечето хора ни е ОК.... евахме си майката като попаднахме под руско влияние ... не по наше желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 21 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ти си абсолютно прав! Аз това гръмогласно го признавам!!! Когато българите решат сами да си еват майката, винаги го правят с мназинство и вътрешно убеждение! Още са ми пред очите тумби работници с подкрепаджийски и седесарски значки и лепенки по каските, които врещяха срещу Тодор Живков и демонтираха с ентусиазъм комунизма, а после ровеха по контейнерите за парче хлябхи се търкаляха по жълтите павета да дрънчат с празни тенджери и ***... Та... и твойта работа с НАТО и ЕС същата -.голем зор беше, а сега - тишинааа... и сополи... хаха! Ного били обеднели българите! Ми аз не съм! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още