IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще промени напълно облика на автомобилната индустрия?

Споделеното пътуване няма да е големият фактор за трансформацията

09:15 | 19.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Ръстът на услугите за споделено пътуване ще доведе до спад на продажбите на превозни средства на традиционните производители и на приходите им до 2021 г., но няма да бъде чак толкова силен удар, както възхода на самоуправляващите се коли, който ще настъпи по-късно през десетилетието, съобщава CNBC, като се позовава на резултатите от ново проучване.

Еволюцията на услугите за споделяне на коли, като Zipcar на Avis Budget Group и Car2Go на Daimler, ще свият продажбите на превозни средства до 550 хил. през 2021 г. Това ще струва на производителите повече от 8 млрд. долара загубени приходи, според проучването на Boston Consulting Group (BCG).

Споделянето на овтомобилите обаче ще има далеч по-голямо влияние в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион, отколкото в Северна Америка, сочат още данните.

Производителите на коли в Северна Америка се очаква да губят около 52 хил. продажби годишно до 2021 г., но това ще бъде компенсирано от продажбата на 44 хил. превозни средства годишно за целите на споделените пътувания. Нетната загуба ще е на 8 хил. коли, което ще струва над 500 млн. долара, посочва експерт от BCG.

В допълнение производителите на автомобили в САЩ, като Ford Motors и General Motors, инвестират в услуги за споделено пътуване на няколко пазара.

Според проучването в дългосрочен план „автономните коли ще имат далеч по-голямо влияние върху продажбите на нови коли, отколкото споделеното пътуване“, но това няма да се усети до 2027 г., според експертите.

Данните не предлагат прогноза за влиянието в краткосрочен план на услуги като Uber и Lyft. Според проучването появата на самоуправляващата кола в края на 2029 г. ще доведе до конвергенцията на споделеното пътуване и услуги като Uber.

Споделеното пътуване няма да е истинският фактор, който ще промени правилата на играта, твърдят от BCG, а автономните коли, които ще започнат да изтриват тези граници.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Няма да има силен удар върху традиционните производители на коли. Ами то кой ще ги прави тия самоуправляващи коли - нали пак познатите ни авто-фирми - Даймлер, BMW, Волсваген, японските фирми. Просто ще се усвои тази технология. Няма ги прави завода за Москвичите в Ловеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още