IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси приключиха сесията на червено

Единствено австралийската борса успя да запише ръст

10:53 | 04.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси завършиха на червено в последния ден от седмицата в резултат на очакванията на инвеститорите към данните за заетостта в САЩ за август, които може да изиграят съществена роля за решението на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти, съобщава CNBC.

Силна заетост извън селскостопанския сектор може да разсее опасенията за световния растеж, но и да разпали спекулациите около повишаването на лихвените проценти в САЩ през този месец, което би навредило на рисковите активи, особено на развиващите се пазари.

Според анкета на Ройтерс американската заетост извън селскостопанския сектор вероятно се е повишила с 220 000 работни места през август, след ръста ѝ с 215 000 места през юли.

Японският индекс Nikkei 225 се възстанови отчасти в последния час на търговията, но в крайна сметка след спад от 2,2% достигна до най-ниското си ниво от 26 август насам.

Борсата в Токио започна деня добре, но се поддаде на сериозни колебания, които свалиха индекса до 7-месечно дъно от 17 608 пункта на фона на поскъпналата йена. Японската валута се засили с 0,5% спрямо долара в азиатската търговия.

Междувременно по-широкият индекс Topix затвори с понижение от 2,06%.

Компаниите износителки се търгуваха на червено. Акциите на Panasonic поевтиняха с 4%, а тези на Toyota Motor, Sony и Toshiba – с по повече от 2%.

Цената на акциите на Softbank завърши с 4,1% надолу, след като Barclays понижи рейтинга на акциите ѝ от overweight на underweight. Fast Retailing и производителят на роботи Fanuc също натежаха на борсата с понижение от съответно 2,8% и 2%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 финишира със скромен ръст от 0,3% след колебания през целия ден.

Сред печелившите е компанията BHP Billiton, чиито акции поскъпнаха с 1,5%. Други минни компании като Rio Tinto и Fortescue Metals също поеха нагоре съответно с 1% и 2%.

Търговията във финансовия сектор в петък беше накъсана. Въпреки по-ранното си повишение Macquarie Group затвори с 0,1% надолу. Westpac, National Australia Bank и Australia and New Zealand Banking приключиха сесията с понижения между 0,4% и 0,8%, а Commonwealth Bank of Australia все пак успя да излезе на зелено и затвори с ръст от 0,3%.

Продължаващите опасения около здравето на китайската икономика притиснаха австралийския долар, който спадна до 70 американски цента, удряйки най-ниските си нива за последните шест години и половина.

Южнокорейският индекс Kospi потъна още по-дълбоко, сривайки се с 1,5%.

Сред печелившите технологични компании са Samsung Electronics, чиито акции поскъпнаха с 0,6%. Цените на акциите на LG Display и Samsung SDI скочиха съответно с 3,1% и 1,4%, а производителят на чипове SK Hynix затвори с 1,6% надолу.

Производителите на автомобили бяха сред най-губещите. Акциите на Hyundai Motor и Kia Motors поевтиняха съответно с 1,3% и 0,9%. Акциите на козметичните производители също се оказаха под натиск. Цените на акциите на AmorePacific и LG Household & Healthcare се сринаха съответно с 3,9% и 1,9%.

Цената на акциите на най-голямата логистична компания в страната CJ Korea Express Corp. скочиха с 1,7%, след като обяви, че е в окончателни преговори за придобиването на китайската Rokin Logistics.

Индексът на Хонконг Hang Seng също излезе на червено, понижавайки се с 0,7%, след като инвеститорите се възползваха от възобновяването на търговията в Хонконг, за да продадат акции на континентални компании, записани извън борсата в Шанхай.

Индексът Hang Seng China Enterprises се срина с 2% и беше сред най-лошо представилите се в региона.

Пазарите в Хонконг бяха затворени в четвъртък заради честванията в Китай на 70-тата годишна от края на Втората световната война. Китайските фондови пазари ще отворят отново в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
alchen
преди 8 години
Нищо не написахте за акциите на lenovo ,а те ме интересуват най много??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Проклети дръпнатооки заювци !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още