IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите туристи в Истанбул са намалели с над една четвърт през 2016 г.

Отчита се първият спад на годишна база в броя на чуждестранните посетители на града от 2000 г.

22:21 | 06.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на чуждестранните туристи в Истанбул през миналата година е спаднал с повече от четвърт спрямо този през 2015 година, съобщава "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на данни на регионалната служба на министерството на културата и туризма в Истанбул.

През 2016 г. 9,2 милиона туристи от чужбина са посетили града. Отчита се първият спад на годишна база в броя на чуждестранните посетители от 2000 г.

Най-голямо понижение е регистрирано през юни - с 35,2 процента в сравнение със същия месец на 2015 г.

Най-съществено е намалял броят на туристите от САЩ, Ирак и Русия. В най-голямата си част чуждестранните туристи, посетили Истанбул през миналата година, са от Европа (3,9 милиона) и Близкия изток (2,3 милиона), посочва БТА.

Начело са германците - 10,9 на сто от общия брой на чуждестранните туристи, следвани от иранците (7%), саудитците (5,2%), британците (4%), французите (3,9%), американците (3,5%) и руснаците (3,2%), сочи още официалната статистика.

Туризмът в страната е засегнат от неуспешния опит за преврат, атаките от „Ислямска държава“ и тези на кюрдските бунтовници.

През 2014 г. Турция беше шестата най-популярна туристическа дестинация в света – точно след Италия, като посрещаше по 40 млн. посетители годишно.

Според компанията за проучвания в сектора на туризма ForwardKeys броят на туристите, които влизат в Турция през летищата, е спаднал с 21% през 2016 г. 

Туризмът представлява около 5% от турската икономика, а в тази индустрия работят над 2 млн. души, или 8% от работната ръка в страната, според Световния пътнически и туристически съвет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още