IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ ще продължи с облекченията в началото на 2016 г., смятат анализатори

Вероятно Япония ще запише спад в БВП през третото тримесечие на годината

10:39 | 12.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив, Ройтерс</p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Възможно е Японската централна банка (ЯЦБ) да продължи с облекчаването на паричната политика в началото на следващата година, смятат пазарни наблюдатели.

В последната проведена от Ройтерс анкета близо половината от запитаните анализатори са отговорили, че очакват това да се случи още през януари, тъй като инфлацията в азиатската държава не доближава до заложената от централната банка целева стойност. Последните промени в прогнозата на институцията за инфлацията накараха петима от дванадесетте анкетирани анализатори да предположат, че централните банкери ще продължат с паричните улеснения по-рано, отколкото се смяташе досега.

През миналия месец ЯЦБ посочи по-късен момент, в който очаква икономиката да достигне целта от 2% инфлация, като определи, че е вероятно това да се случи през втората половина на следващата фискална година, която в Япония започва на 1 април. Досега централните банкери предвиждаха това да се случи в рамките на следващите шест месеца. Институцията даде индикации и че е вероятно да изчака още, преди да предприеме следващи парични улеснения.

Анализаторите обаче предвиждат цените да растат с далеч по-бавни темпове, отколкото очаква ЯЦБ. „Натискът върху потребителските цени, който оказва ниската цена на петрола, вече намалява, но темпът на ръста на инфлацията няма да е толкова бърз, колкото очаква ЯЦБ“, казва главният икономист в Mizuho Research Institute Хиденобу Токуда пред Ройтерс.

„Вероятно ситуацията ще се изясни в началото на следващата година в зависимост от това как ще протече договарянето на заплатите през пролетта. Не очакваме темпът на покачването им да се ускори“, допълва той.
Много анализатори очакват ЯЦБ да предприеме следващ ход по разширяване на стимулите, като петима от дванадесетте попитани специалисти са на мнение, че централните банкери ще сторят това още през януари, сочат данните от проучването, проведено между 5 и 11 ноември.

Двама от анализаторите са на мнение, че е вероятно Япония да предприеме облекчаване на политиката през март, а други двама смятат, че това ще се случи през април. Има и мнения, че това е възможно да стане още по-рано, като се посочват ноември и декември тази година. Един от запитаните предвижда ЯЦБ да предприеме ход през октомври 2016 г.

Пазарните наблюдатели също така смятат, че третата по големина икономика в света – тази на Япония, вероятно се е свила леко в периода юли-септември и така ще запише второ поредно тримесечие на намаление на брутния вътрешен продукт (БВП). Въпреки това очакванията са, че икономиката ще продължи да се разширява за цялата година, като оценката е, че Япония ще запише покачване от 1,1% на БВП на годишна база през текущото тримесечие и ще продължи с умерен ръст между 1,0% и 2,0% през фискалната година.

Данните за БВП на страната за третото тримесечие на 2015 г. ще излязат в понеделник.

„Смятам, че икономиката ще отскочи, движена от вътрешното търсене. Вероятно потребителските разходи ще се възстановят, тъй като ситуацията със заплатите не е толкова лоша“, казва Таро Саито, директор в NLI Research Institute пред Ройтерс.

Същинската инфлация в азиатската държава, която включва цените на петролните продукти, но не взима предвид по-волатилните цени на прясната храна, ще се покачи до 0,1% през текущата фискална година и ще запише ръст от 1,0% през следващата, смятат анализаторите. Повечето от пазарните наблюдатели са на мнение, че правителството трябва да продължи с бюджетните стимули.

В същото време според друго проучване бизнесът в Япония смята, че икономиката на страната няма да се възстанови по-рано от следващата година, тъй като забавянето в Китай задържа търсенето отвън, а по-слабите потребителски разходи са все така в застой. 

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, както и за решенията на централните банки, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още