IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на азиатските пазари не намериха единна посока

Японският индекс Nikkei 225 приключи търговията с 0,4% понижение, след като се възстанови от по-ранния спад

10:47 | 21.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските фондови борси се търгуваха смесено в понеделник, съобщи CNBC.

"Въпреки че тази седмица може да видим натиск в низходяща посока над цените на петрола в резултат на повишения в доларовия индекс, се съмняваме, че цените могат да паднат още много“, казва Даниел Анг, инвестиционен анализатор във Phillip Futures. 

Японският индекс Nikkei 225 приключи търговията с 0,4% понижение, след като се възстанови от по-ранния спад от 1,8%. В петък измерителят се понижи с 1,9%, след като централната банка разочарова инвеститорите, които се надяваха на допълнителни стимули. Централните банкери обявиха нова програма за изкупуване на борсово търгувани фондове (ЕТFs), но оставиха планът за количествени облекчения без промяна.

Акциите на Toyota поевтиняха с 1%, а тези на Sony – с 1,9%. 

Toshiba отчете 9,8% спад в цената на акциите си, след като през уикенда се появи информация, че компанията е напът да запише рекордна годишна нетна загуба от 500 милиарда йени (4,1 милиарда долара). След приключване на търговията от ръководството на фирмата обявиха, че очакват загуба от 550 милиарда йени.  Toshiba обяви, че ще съкрати около 6800 работни места в своите звена за потребителска електроника. Това се случва след избухването на счетоводния скандал за около 1,3 млрд. долара.

Австралийският индекс S&P ASX 200 компенсира по-ранните спадове и в крайна сметка се повиши леко – с 0,1%.

На китайските пазари индексът Shanghai Composite се повиши с 1,8, a хонконгският Hang Seng – с 0,4%.

Южнокорейският индекс Kospi добави 0,3%, като акциите на сините чипове се търгуваха смесено. Samsung Electronics отчете 0,2% ръст в цената, а Huyndai – 1,3% спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още