IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай претърпя поражение в островния спор

Според постоянния арбитражен съд в Хага Пекин не може да има териториални претенции

13:15 | 12.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протест във Филипините. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест във Филипините. Снимка: Ройтерс

Китай не може да има териториални претенции към островите в Южнокитайско море. Това реши във вторник постоянният арбитражен съд в Хага. Конфликтът за контрола в областта повиши напрежението в региона и също така натовари негативно отношенията на Китай със САЩ, припомня Bloomberg.

Това е първото международно решение по спора. Петте международни съдии отсъдиха случая в полза на Филипините, които сезираха съда. Китай има претенции за около 90 на сто от богатия на ресурси регион, включително рифове и острови. Това обаче породи протестите на пет крайбрежни държави. Манила твърди, че териториалните претенции на Пекин и скорошната агресия в Южнокитайско море нарушават Женевската конвенция по морско право, международен договор, ратифициран и от двете страни. 

Китай пък не признава юрисдикцията на арбитражния съд и обяви, че няма да обърне внимание на присъдата. Ден преди да бъде взето решението, на корицата си официалният вестник на Комунистическата партия отхвърли „незаконната” дейност на международния трибунал, който трябваше да се произнесе по морския спор. People’s Daily обвини Вашингтон, че използва случая, за да сдържа надигането на Китай и за да запази „регионалната си хегемония”.

Постоянният арбитражен съд в Хага е най-старият наднационален инструмент за решаване на международни спорове. От създаването си през 1899 г. по време на първата мирна конференция в Хага Арбитражният трибунал има за цел да намери „най-ефективното средство", за да „гарантира за всички народи ползите от истинския и траен мир".

Арбитражният съд не е съд в класическия смисъл на думата. Преговорите често се провеждат при закрити врати. До петима съдии обсъждат казусите. Въпреки че решенията на Арбитражния съд са правно обвързващи, няма изпълнителни процедури, които налагат тяхното изпълнение. Членките, които не спазват решенията, рискуват загуба на доверие.

Седалище на Постоянния арбитражен съд е Дворецът на мира в Хага, който се помещава в Международния съд (МС) - най-висшият съд на ООН. 

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Въпроса там ще се решава със самолетоносачи, ама дали им стиска на изключителната нация да се заяде така с китайците? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 9
ledosvetlenie
преди 7 години
Бойчо как точно Китай претърпя поражение ???Това е като да пуснеш статия утре как служебно си бил на канадска борба Шварценегер щото той не се е явил ама той не е знаел че си го канил да се състезавате а освен това не е чувал за тебе и не дава 5 стинки за това че си искал да играеш канадска с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още