IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на Корейския полуостров притиска индексите в Азия

Южна Корея се опасява, че САЩ провокира Северна Корея и предупреждава, че може да се стигне и до военни действия

11:35 | 14.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите в Южна Корея, Япония и Китай приключиха последната за седмицата сесия с понижения заради засилващото се напрежение в региона.

Борсите в Европа и САЩ, както и част от пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион, са затворени днес заради великденските празници.

В Япония водещият индекс Nikkei 225 приключи с понижение от 91,21 пункта (0,5%) до 18 335 пункта. Topix отчете спад от 9,24 пункта (0,63%) до 1 459 пункта.

В Южна Корея Kospi се понижи с 13,73 пункта (0,64%) до 2 134 пункта.

Китайските континентални пазари също затвориха със спадове. Shanghai composite index изтри 31,47 пункта (0,96%) до 3 244 пункта, а Shenzhen composite index изгуби 28 пункта (1,39%) до 1 986 пункта.

Taiex в Тайван отписа 103,75 пункта (1,05%) до 9 732 пункта.

Азиатската сесия продължи спадовете на Wall Street от снощи, след като американските отбранителни сили нанесоха удар срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Афганистан с най-мощната си неядрена бомба. Афганистанските власти коментират, че при удара са загинали най-малко 36 от ислямистките бойци.

Според говорителя на Пентагона Адам Стъмп за първи път „майката на всички бомби“ се използва в битка. Тя съдържа 11 т експлозиви, съобщава CNBC.

Същевременно продължава да се засилва напрежението между Северна Корея и САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че ако не Китай, то Вашингтон ще се „погрижи“ за страната заради ядрените й опити.

Режимът на Ким Чен-ун в Пхенян обвинява Вашингтон за ескалацията на напрежението, тъй като САЩ изпратиха военни кораби с ракети Tomahawk на борда в близост до бреговете на Корейския полуостров.

Южна Корея също се опасява, че САЩ провокира Северна Корея и предупреждава, че може да се стигне и до военни действия.

Доларовият индекс, който отчита динамиката на щатския долар срещу кошница от валути, се търгуваше на ниво от 100,59 пункта в късната следобедна сесия, като се изкачва спрямо нивата от предишната сесия.

От другите основни валути йената поскъпна спрямо зелените пари до ниво от 108,92 йени за долар, като засега остава на по-високи равнища в сравнение с миналата седмица. Австралийският долар достигна ниво от 0,7562 щатски долара, а еврото се търгуваше около 1,0613 долара.

Акциите на водещите японски износители не намериха единна посока в рамките на сесията. Книжата на Toyota първоначално поевтиняваха с 0,9%, но в края на сесията обърнаха тренда и приключиха с ръст от 1,17%. Пазарната оценка на Honda се понижи с почти 0,6%, на Mitsubishi Electric – с 1,54%, а на Sony – с 0,7%.

Пазарната оценка на Toshiba изтри 5,4%, след като се появиха информации, че Apple обмисля създаването на консорциум с Foxcon за придобиване на бизнеса с чипове на японската група. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още