IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на PetroChina за полугодието се срина с 63%

Най-големият производител на петрол и природен газ в Китай изпитва сериозни трудности заради ниските цени на петрола

12:53 | 27.08.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

PetroChina Co., най-големият производител на петрол и природен газ в Китай, обяви спад на печалбата за първото полугодие от 63% заради срива на цените на петрола, изоставайки от прогнозите на анализаторите, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба е намаляла до 25,4 млрд. юана (4 млрд. долара), или 0,14 юана на акция, през шестте месеца до 30 юни от 68,1 млрд юана (10,6 млрд. долара), или 0,37 юана на акция, през миналата година, съобщи базираната в Пекин компания в четвъртък в изявление пред фондовата борса в Хонконг. Средната оценка на трима анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за печалба от 30,3 млрд. юана.

PetroChina изпитва трудности заради срива на цените на петрола, тъй като компанията разчита на проучванията и добива за по-голямата част от приходите си. Цената на петрола сорт брент беше средно около 59 долара за барел през първата половина на година, което е с 45% по-малко от цената през същия период на миналата година.

Световната цена на петрола вероятно ще запази колебанията си около тези ниски цени“, заяви компанията в отчета си. „Ръстът на вътрешното търсене на петрол и природен газ ще се забави, а конкуренцията на пазара ще става все по-трудна“.

PetroChina е произвела 736 млн. барела петрол през първото полугодие, с 2,9% повече от миналата година. Средната реализирана цена на суровия петрол е спаднала с 45%, а средната цена на природния газ се е повишила с 0,4%. Продажбите са се понижили с 24% до 878 млрд. юана (137 млрд. долара), се твърди в изявлението. Капиталовите разходи също отчитат спад от 33% до 61,7 млрд. юана (9,6 млрд. долара).

Конкурентите на PetroChina на вътрешния пазар също са засегнати от спада на цените на петрола. Печалбата на Cnooc Ltd. за първата половина на годината е спаднала с 56%. Спадът при China Petroleum & Chemical Corp., най-голямата рафинерия в Азия, позната като Sinopec, беше омекотен до 22% заради по-високите маржове при производството на гориво през периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Това разиграване на цената на петрола от страна на САЩ, за да спънат Русия ще е*е мамата на китайците... а оттам и на целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още