IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредни сблъсъци между полиция и демонстранти в Хонконг

Протестиращите постепенно губят подкрепа за действията си

09:31 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След над седемдневни протести в Хонконг край правителствения комплекс избухнаха нови ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция. Четирима демонстранти са били арестувани, има и десетки ранени.

През изминалата нощ десетки студенти с дихателни маски се опитаха да разбият стъклените врати на сградата на Законодателния съвет и да го превземат с щурм. За да ги разпръснат, силите на реда използваха гумени куршуми и лютив газ, съобщава Ройтерс. 

Сблъсъците избухнаха ден, след като полицията приключи с разчистването на барикадите, издигнати от протестиращите в един от ключовите райони на протеста. Металните заграждения бяха премахнати в изпълнение на постановление на Върховния съд. Демонстрантите оставиха силите на реда да си свършат работата.

„Ние зачитаме решението на съда“, казва един от лидерите на т. нар. "революция на чадърите" Джошуа Уон. По думите на 18-годишния основател и председател на организацията "Училищна група за натиск" обаче демонстрантите ще останат на улиците и ще участват в протестите в близост до правителствените постройки.

Протестиращите обаче бавно започват да губят подкрепа към действията си. Ако в началото на демонстрациите много граждани подкрепяха действията им, сега подкрепата пада все повече. Според анкета на Университета в Хонконг около 70% от населението е срещу нови демонстрации и за прочистване на лагера. От 1030 запитани цели 43% се изказват срещу протестното движение като цяло, докато 34% го подкрепят принципно.

Протестите избухнаха заради плановете на Пекин да разреши през 2017 г.  за първи път директни избори в Хонкоконг, но да не разреши на избирателите свободни номинации на кандидатите. Демонстрантите настояват за открито номиниране на кандидатите за следващия ръководител на изпълнителната власт на изборите през 2017 г. Пекин обаче продължава да настоява, че ще позволи свободни избори, но само сред кандидати, които са били предварително одобрени. Откакто през 1997 г. бившата британска колония Хонконг бе върната към Китай, тя се управлява като автономна територия. 

Организаторите на протестите заявяват, че демонстрациите няма да приключат, докато Пекин не промени своите насоки по отношение на политиката към специалния административен район. Нито една от страните не изглежда да е готова на компромис и никой не знае как би приключила тази ситуация, отбелязва The Guardian.

Кадри от сблъсъците вижте в галерията на Investor.bg

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още