IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски индекси приключиха сесията с ръстове

Водещият индекс в Хонконг се понижи заради спада на производствената активност и свиването на туризма

10:40 | 03.03.16 г.
Повечето азиатски индекси приключиха сесията с ръстове

Повечето азиатски индекси приключиха с ръстове днешната сесия на фона на ръста на цените на петрола и знаците за подобряване на американската икономика, което подкрепя и инвеститорското доверие, съобщава MarketWatch.

Водещият борсов индекс в Япония Nikkei отбеляза ръст от почти 1,3%, а в Австралия ASX 200 се повиши с 1,2%. В Южна Корея Kospi отбеляза ръст от 0,6%, а в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,7% заради данните за спада на производствената активност и свиването на туризма заради по-слабата глобална икономика.

В Китай Shanghai Composite Index добави 0,4% и затвори на ниво от 2 859,76 пункта. Инвеститорите очакват да започне  годишното Общокитайско събрание на народните представители, на което ще бъде обсъден 13-ят петгодишен план за развитие на Китай. Делегатите ще се съберат на 5 март в Двореца на народите в Пекин, като сесията ще продължи 12 дни.

Очаква се законодателите да очертаят мерки за стимулиране на забавящата се китайска икономика, отбелязва изданието, като допълва, че инвеститорите са заели позиция на изчакване заради заседанието.

За кратко китайските акции стопиха първоначалните ръстове заради подновените опасения за предстоящо свиване на паричното предлагане на пазара. Същевременно председателят на Шанхайската фондова борса стартира специална система за регистрация за продажбите на нови акции.

Китайските инвеститори залагат, че компаниите за имоти ще се облагодетелстват най-много от политиките за стимулиране на жилищния пазар в страната, които се очаква да бъдат обявени на Националния народен конгрес. Акциите на Jinke Property Group Co. поскъпнаха с 2,7% в днешната сесия, а на Cinda Real Estate Co. – с 1,8%.

Активността в сектора на услугите в Китай е забавила ръста си през февруари, което е още един признак за мудността на втората най-голяма икономика в света, въпреки усилията на Пекин да подкрепи растежа. PMI индексът за сектора, изчисляван от Caixin, се е понижил до 51,2 пункта през втория месец на годината, след като през януари достигна шестмесечен максимум от 52,4 пункта.

Юанът се търгува на почти същите нива спрямо долара като в сряда.

Цената на петрола се повиши в азиатската сесия. Лекият американски суров петрол със срок на доставка през април поскъпна с 0,13 долара (0,4%) до 34,84 долара за барел. Майските контракти на сорта брент добавиха 0,09 долара до 37,02 долара за барел.

Снощи Агенцията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол в страната са се увеличили с 10,4 млн. барела през миналата седмица. Общият обем на запасите се изчислява на 518 млн. барела. Историческите данни показват, че за последен път запасите от черно злато на САЩ са били над 500 млн. барела през 30-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още