IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на китайската икономика ще се забави до 6,5% през 2017 г.

МВФ предупреди за потенциални смущения в средносрочен план, ако страната не намали зависимостта си от бързия кредитен растеж

10:42 | 20.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очакванията за китайския икономически растеж са той да се забави до 6,5% през 2017 г. въпреки силния старт през първото тримесечие на годината. Влияние оказват опитите на правителството да охлади пазара на имоти и да ограничи вземането на кредити, за да намали рисковете от опасно натрупване на дълг, показва прогноза на Ройтерс.

Прогнозата на 75 икономисти, анкетирани от Ройтерс, е растежът на икономиката да се забави до 6,2% през 2018 г. Това означава, че курсът на забавяне на втората по големина икономика в света ще се запази, след като през 2016 г. Китай отчете растеж от 6,7%, което е най-слабият резултат през последните 26 години.

Прогнозите за тази година и за 2018 г. остават непроменени спрямо тези в допитването на Ройтерс през януари въпреки по-силното от очакваното първо тримесечие с ръст от 6,9%.

Резултатите през първите три месеца от годината бяха подкрепени от високите правителствени разходи за инфраструктура и нарастването на индустриалното производство с най-бърз темп в последните две години.

Но въпреки че Пекин се опитва да балансира икономиката си, тя изглежда ще загуби инерция по-късно през годината заради мерките за охлаждане на имотния сектор, както и заради стъпките на централната банка да се увеличат разходите за финансиране, за да се избегнат рисковете от балони. 

На тримесечна база очакванията са растежът на китайската икономика да се забави до 6,7% през второто тримесечие, 6,6% през третото и 6,5% през последното тримесечие на годината.

Заложената от правителството цел е за годишен растеж от 6,5% през 2017 г.

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) публикува прогнозата си за китайския растеж през тази година, според която той ще е в размер на 6,6% спрямо предходната прогноза от 6,5%. Фондът също така ревизира нагоре очакванията си за ръста през 2018 г. до 6,2% спрямо предходните 6%. В същото време икономистите от МВФ предупредиха за потенциални смущения в средносрочен план, освен ако страната не намали зависимостта си от бързия кредитен растеж.

Коефициентът на дълга спрямо БВП на Китай се увеличи до 277% в края на 2016 г. от 254% през предходната година, като все по-голям дял от новите кредити се използват за покриване на разходите по обслужването на дълга, показват данните на швейцарската банка UBS.

Анализаторите също така очакват годишна инфлация от 2,1% през 2017 г. и 2,3% през 2018 г., което представлява покачване спрямо прогнозираните 2% през 2016 г. Слабото търсене се очаква да запази потребителските цени до голяма степен под контрол въпреки големия скок в производствените цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още