IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите данни за японската икономика се отразиха негативно на борсата в Токио

Останалите борси в региона приключиха сесията на зелено

10:57 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повечето азиатски пазари се възстановиха от по-ранните си спадове и приключиха на зелено в понеделник. Акциите на японската борса обаче потънаха, след като официални данни показаха, че третата най-голяма икономика в света не е успяла да се разрасне през трите месеца до края на юли, оставайки под и без това слабите очаквания на анализаторите, коментира CNBC.

Бенчмаркът Nikkei 225 премина през изключително волатилна сесия, като в крайна сметка приключи с 0,26% надолу. Topix се търгуваше с понижение от 0,36%.

В Австралия индексът ASX 200 напредна с 0,16% в следобедната търговия, като финансовият подиндекс отчете ръст от 0,69%. Подиндексът на суровините обаче отбеляза спад от 1,47%, а този на златото се понижи с 2,94% заради натиск върху производителите на суровини.

Повечето миннодобивни компании в Австралия се търгуваха със спад от по над 2%, като акциите на Fortescue поевтиняха с 3,59%.

В Хонконг индексът Hang Seng отбеляза повишение от 0,69%. Китайските континентални пазари също се търгуваха на зелено, което засили настроенията в региона след разочароващите японски данни. Индексът Shanghai composite напреда с 2,35%, а Shenzhen compositeс 2,28%.

Инвеститорите гледат с очакване към стартирането на фондовата програма Шънджън-Хонконг (Shenzhen-Hong Kong Connect) по-късно през годината. В петък Ройтерс съобщи, че финансовият регулаторен орган на Китай се подготвя за незабавно стартиране и е създал малка работна група за координирането ѝ.

Трансграничната инвестиционна програма е подобна Shanghai-Hong Kong Connect, която позволява на инвеститорите в континентален Китай да купуват акции, вписани в Хонконг.

Пазарите в Южна Корея бяха затворени заради официални празници.

Сравнително по-скъпата йена допълнително потисна настроенията в Япония, търгувайки се на ниво от 101,28 спрямо долара. Японската валута достигна дори равнище от 101,02 по време на сесията спрямо 102,0 в петък.

На корпоративния фронт австралийският доставчик на решения в сектора на здравеопазването и сигурността Ansell представи годишния си отчет за 2016 г. Приходите от продажби на компанията са се понижили с 4% на годишна база до 1,572 млрд. долара. Ansell обяви, че обмисля обратно изкупуване на акции, което изстреля акциите ѝ нагоре с 14,18%.

Цените на петрола се вдигнаха с почти 1% по време на азиатската търговия. Фючърсите върху американския суров петрол се търгуваха с 0,92% до 44,90 долара за барел, а върху глобалния бенчмарк Брент – с 0,72% до 47,31 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още