IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесено начало на седмицата на борсите в Азия

Китайският индекс Shanghai Composite успя отново да затвори на зелено

14:49 | 17.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в понеделник на фона на оценките за възможността Пекин да позволи на юана да се обезцени още повече и данните, които показаха, че японската икономика се е свила през второто тримесечие, съобщава CNBC.

В петък Wall Street приключи волатилната седмица с повишения в резултат на представените оптимистични икономически данни и споразумението на финансовите министри от еврозоната по третата спасителна програма за Гърция. Индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 отбелязаха ръст от по 0,4%, а технологичният Nasdaqот 0,3%.

В началото на товата седмица китайският индекс Shanghai Composite се върна на зелено в следобедната сесия и в крайна сметка затвори с ръст от 0,7%. Индексът CSI 300 също отбеляза малка печалба, а по-малкият Shenzhen Composite се вдигна с 0,7%.

Авиокомпаниите бяха сред печелившите, като акциите на China Eastern Airlines поскъпаха с 10%, след като компанията отчете нетна печалба от 3,6 млрд. юана (562 млн. долара) в сравнение с 15 млн. юана преди година.

Междувременно цената на акциите на Air China се вдигна с 8,9%, а China Southern Airlines и Hainan Airlines се възстановиха от загубите си и затвориха с ръст съответно от 10% и 3,7%. Акциите на авиокомпаниите се разпродаваха през миналата седмица заради опасенията, че по-слабият юан може да повиши разходите за заеми и сметките за гориво на китайските превозвачи.

Най-големият предприемач на жилищни недвижими имоти в страната Vanke изгуби 1,3% от цената на акциите си в Шенжен и 3% в Хонконг, въпреки че обяви ръст от 5,5% на основната си печалба за първите шест месеца.

Междувременно индексът Hang Seng отстъпи със 7%.

Японският индекс Nikkei 225 отбеляза повишение от 0,5%, след като резултатите за икономическия ръст на страната се оказаха по-добри от очакванията, макар че все пак се наблюдавава свиване.

Kikkoman Corp поведе борсата с ръст от 5,1%. Сред печелившите бяха и банките, като акциите на Mizuho Financial поскъпнаха с 0,6%, а тези на застрахователните компании Tokio Marine Holdings и Dai-Ichi Life Insurance – съответно с 0,5% и 0,1%.

Австралийският индекс S&P ASX 200 също отчете ръст от 0,2%, възстановявайки се от шестмесечното си дъно от предишната сесия благодарение на високите печалби в някои сектори.

Цената на акциите на минната компания Lynas се вдигна с 20%, но все пак затвори с ръст от 11,4% след обявеното преструктириране на дълговете. Акциите на производителя на злато Newcrest Mining поскъпнаха с 4,5%, след като отчетът на компанията показа по-добра печалба за годината до 30 юни.

Акциите на Aurizon Holdings напреднаха с 3,6% в резултат на обявения ръст от 15% на печалбата.

Междувременно Commonwealth Bank of Australia се представи най-зле във финансовия сектор и затвори с понижение от 0,5% в първия си ден на търговия от миналия вторник насам, когато беше спряна от търговия заради издаването на права за 5 млрд. долара.

Южнокорейският индекс Kospi затвори с понижение от 0,8%. Сред губещите се оказаха производителят на стомана Posco, чийто акции поевтиняха с 2,4% и технологичният Samsung Electronics, чиито акции се сринаха с 3,2% до най-ниските им нива от октомври 2014 г.

Акциите на Hyundai Motor също затвориха надолу с 0,7% на фона на смесена търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още