IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите в Япония се увеличават, но силната йена намалява приходите от туризъм

Туризмът в Страната на изгряващото слънце е един от най-големите източници на икономически растеж през последните години

17:42 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Броят на чуждестранните туристи в Япония нараства с 24% на годишна база през юни, но разходите, които прави всеки турист, се понижават на фона на силната йена, забавила туристическия бум в Страната на изгряващото слънце, съобщава Financial Times.

Средният приход от турист пада с 10 на сто през второто тримесечие, като харченето дори на китайските туристи, известни в Япония с „експлозивното си пазаруване“, вече не е като досега.

Туризмът в Япония е един от най-големите източници на икономически растеж през последните няколко години. Статистиката сега показва, че тенденцията ще продължи, но цифрите отразяват и последиците от силната йена.

„В началото на летния сезон туристическите промоции и увеличената популярност на круизните кораби продължиха да увеличават броя на посетителите в Япония“, съобщава Националната туристическа организация.

Предизвикателства остават международната политическа нестабилност и силната йена, но очакванията са круизните пътувания и туристическият сезон за Рамадан в Индонезия и Малайзия да дадат тласък на индустрията в страната. 

През юни броят на посетителите от Тайван, Хонконг и САЩ достигна рекордни нива, докато туристите от Южна Корея намаляват в сравнение с миналата година, след като вирусът MERS доведе до спад в пътуванията.

Тенденцията към нарастващ брой посетители, които обаче харчат по-малко, особено силно личи при китайските туристи. Въпреки че техният брой скача с 26% на годишна база през юни до 582 500 души, разходите на човек падат с 23% през второто тримесечие. 

Средно един китайски турист харчи близо 124 хил. юана (около 33 хил. лв.) за пазаруване, около два пъти повече от средното за друг посетител на страната, въпреки че китайците харчат по-малко от средното за своя хотел.

Цялостната картина все пак остава позитивна – общите приходи от туризъм нарастват със 7,2% в сравнение с предходната година.

Туризмът изживява истински бум, откакто Япония облекчи визовите правила за китайски посетители. В момента Токио облекчава своите визови изисквания и за други азиатски страни като Индонезия, Виетнам и Филипините. 

Миналата година Япония достигна пет години по-рано целта от 20 млн. туристи до 2020 г. Новата цел на правителството е за 40 млн. туристи до 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още