IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главната инспекция по труда засили контрола по морските курорти

Работодателите в туризма вече могат да наемат служители от трети страни при облекчена процедура

13:31 | 16.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Започна ежегодната кампания за контрол на трудовото законодателство по черноморските курорти. През юли и август дейността на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) ще бъде подпомогната от екипи от други области поради големия ръст на сезонната заетост, съобщават от ведомството.

По данни на Националния статистически институт за 2016 г. заетостта в трите области с морски курорти - Бургас, Варна и Добрич, през юли спрямо март се е увеличила с над 55 хил. души.

“Ръстът в област Бургас е с около 29 хил. души, а в област Варна - около 21 хил. души”, пресмятат в ГИТ.

Проверките през изминалите години показват, че нарушения се констатират при разпределението на работното време в сезонните обекти – липсват поименни графици, не се осигуряват задължителни почивки. Другите чести нарушения са свързани със заплащането на труда, като обикновено не се  изплаща с увеличение положеният в празнични дни труд, както и нощният и извънредният труд.

Честа практика е работниците и служителите да подават сигнали в Инспекцията по труда след прекратяване на трудовите правоотношения за неизплатени възнаграждения. При проверките обаче се установява, че работодателят е изплатил договорената в трудовия договор сума, но не и тази, уговорена устно, за изплащането на която контролните органи на ГИТ не могат да предприемат принудителни административни мерки, напомнят от контролната институция.

Друга тенденция, която констатират проверяващите, е договори да се регистрират в деня на обявяване на кампания. Те напомнят, че санкцията за всеки установен случай на работа без трудов договор е минимум 1 500 лв.

За да бъдат защитени трудовите и осигурителните права на работещите, те трябва да сигнализират в инспекцията докато още са на работните си места, тъй като контролните органи на инспекцията нямат правомощия да установяват и обявяват наличие на трудови правоотношения със задна дата, отбелязват от ГИТ.

Работодателите в туризма вече могат да наемат работници и служители от трети страни за сезона по още по-облекчена процедура, след като бяха обнародвани промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, информират от ГИТ.

С промените се намаляват изискванията към документите, които работодателите трябва да представят, за да вземат разрешение за достъп до българския пазар на труда за тези лица.

От ГИТ обясняват, че през 2016 г. е отчетенf двойно увеличение на поисканите разрешения за непълнолетни спрямо 2015 г. - общо 5 283 (при 2 700 година по-рано).

За първите пет месеца на 2017 г. в агенцията са постъпили 1 232 искания за разрешения за работа на непълнолетни, дадени са 993, от които 24 - за лица ненавършили 16 г. Отказите са 32, от които три - за лица ненавършили 16 г. За сравнениеq за същия период на 2016 г. исканията са 734.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още