IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община събрала 22 млн. лева повече от данъци и такси до края на август

Ръстът на постъпленията се дължи на по-добрата събираемост и новите възможности за проследяване и плащане на задълженията, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов

13:31 | 05.09.15 г.
Столична община събрала 22 млн. лева повече от данъци и такси до края на август

Столична община е събрала 22 млн. лева повече от данъци и такси през първите осем месеца на годината спрямо същия период на 2014 г.

Това съобщи зам.-кметът с направление "Финанси и стопанска дейност” Дончо Барбалов по време на отчета за изпълнението на бюджет 2015 на общината за месец август, съобщава агенция Фокус.

За периода януари – август постъпленията от данъци и такси на местната администрация в София достигат 369 млн. лева.

За първите осем месеца на годината по капиталовата програма на столицата са разплатени около 300 млн. лева, отчете още Барбалов. Това са 51% от средствата, заложени в капиталовата програма на общината. В отчета не се включват двата проекта за третия лъч на метрото и за завода за изгаряне на отпадъци на „Топлофикация-София“, които няма да стартират тази година заради забавянето на оперативните програми.

Барбалов съобщи още, че за периода 2012-2014 г. приходите на общината са се увеличили с 49 млн. лева. Ако тенденцията за увеличаване на постъпленията се запази, към края на тази година ръстът на приходите да достигне 70 млн. лева спрямо 2012 г.

Според него ръстът на постъпленията се дължи на по-добрата събираемост и новите възможности за проследяване и плащане на задълженията, въведени от общината.

Дончо Барбалов припомни още, че рейтинговата агенция S&P потвърди рейтинга на Столична община ВВ+ със стабилна перспектива. Според него оценката би могла да е по-висока, но по правило не може да надвишава оценката за страната ни.

Зам.-кметът почерта, че местната администрация разполага с достатъчно ликвидни средства, а дългът й е два пъти под разрешения максимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още