IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще коригира бюджетите на болниците при необходимост

Новият Надзорния съвет на НЗОК трябва да реши и как да се плати надлимитната дейност за миналата година

16:26 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще преразгледа бюджетите на болниците и при необходимост ще ги коригира. Това каза пред журналисти подуправителят на фонда д-р Димитър Петров след среща между ръководството на касата с асоциациите на частните и държавните болници в страната и Българския лекарски съюз (БЛС).

Поводът за извънредната среща беше напрежението около орязаните бюджети на лечебните заведения и заканите на някои директори да скъсат договорите си с касата.

Всички болници могат да кандидатстват за преразглеждане на бюджетите си в регионалните здравни каси още сега, а през юни Надзорният съвет ще направи корекции и в бюджетите на районните каси за следващото тримесечие.

От началото на април лечебните заведения са с нови бюджети. Максималната им месечна стойност е 133,2 млн. лева или 137,2 млн. лева на месец с буфера, който имат. 

Днес Димитър Петров обясни, че тримесечните бюджети могат да се изразходват заедно с буфера от 3%, като тази възможност е за всеки месец от тримесечието. Ако в първите два месеца тези три процента не бъдат изразходвани, през третия месец могат да се изразходват до 9 на сто, посочи той.

Проблемът с напрежението около бюджетите на лечебните заведения дойде от неразбирането, че тези 3% не са калкулирани в лимитите, които са получили, обясни подуправителят на НЗОК.

Въпреки буферът от 3 на сто обаче в някои области касите и болниците получиха по-малки суми. Заради това те ще имат възможност за корекция, след като се свика новият Надзорен съвет.

Петров посочи и причините за намаленията по региони. Една от тях е, че няма лимити при средствата, които НЗОК дава за онкология, интензивно лечение, хемодиализа и раждания. Освен това са сключени договори на две нови лечебни заведения с касата.

Подуправителят каза, че предстои и проверка по районните здравноосигурителни каси, която да установи дали някъде по райони има излишък на средства. Ако се установи излишък, той ще бъде преразпределен в други районни каси, в които е установен недостиг.

Лекарският съюз ще поиска от новия състав на Надзорния съвет на НЗОК да реши как да се осигурят средства за плащане и на надлимитната дейност, извършена от болниците за април-ноември миналата година, която е за над 19 млн. лв. Вчера стана ясно, че финансовото министерство няма да отпусне пари за тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още