IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% от бежанците, преминаващи през България, искат да останат

България е пощадена от бежанската вълна през Гърция и Македония, каза Марияна Стоянова от Българския червен кръст

12:32 | 26.07.16 г. 2
10% от бежанците, преминаващи през България, искат да останат

10% от бежанците, които преминават през България, искат да останат тук и да научат български. Става въпрос предимно за сирийци и иракчани. Това каза Марияна Стоянова от Българския червен кръст в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Центровете за бежанци у нас обаче са празни, защото продължава тенденцията мигрантите да не желаят да се установят в България, а и таксите на трафикантите за Западна Европа се повишават, допълни Стоянова.

Друга тенденция, която се затвърждава, е търсенето на всякакви възможности от мигрантите да напуснат Турция, а и хората намират начин да се придвижват и потокът не спира, каза експертът.

Заради въведеното извънредно положение в Турция придвижването на бежанците към Западна Европа става все по-трудно. България е пощадена от бежанската вълна през Гърция и Македония, защото „ние се придържаме стриктно към идентификацията, пръстовите отпечатъци и процедурите”. Турция все още доста добре пази нашата граница, допълни тя.

Всички европейски регламенти по отношение на предоставянето на убежище за бежанци в момента буксуват. Някои държави се опитват да ги прилагат, но други не ги прилагат и превес взима националното законодателство, посочи още Стоянова.

Мигрантският поток през България не е спирал, това е един много силен бизнес. По около 150-200 души на ден биват залавяни у нас. Това каза Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН в предаването "Светът е бизнес".

Той коментира обвиненията на сръбския министър на труда и социалната политика Александър Вулин, че България не контролира границите си и пропуска съзнателно всички бежанци.

Според него в средносрочен план ситуацията ще остане критична, а зависимостта на Балканите от процесите в Турция винаги е била значима, макар и невинаги толкова видима. По думите на Банчев притесненията на премиера Бойко Борисов, че трябва да се готвим за тежък проблем с бежанците, са напълно основателни. 

Още от разговорите може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Има квоти спуснати "отгоре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още