IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Корпоративният данък трябва да бъде прост и лесен за изчисление

Намаляването на корпоративния данък не е тежест за заплатите, посочи Цветан Симеонов

11:30 | 24.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Корпоративният данък в България трябва да бъде прост и лесен за изчисление, каза пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Така се освобождава и капацитет на администрацията да не се занимава с редовните данъкоплатци, обясни той по повод това, че България вече не е на първо място по най-нисък данък върху печалбата в общността.

С предвидените промени от 2017 г. Унгария измества България в едно от най-важните предимства за привличане на инвеститори, каза Симеонов. Данъчната тежест за фирмите в Унгария ще бъде значително намалена – от 19% за големите фирми и от 10% за малките и средни фирми, с въведената единна ставка на корпоративния данък от 9% за всички компании.

Според председателя на БТПП България трябва да вземе мерки в две ключови области - по отношение на тежестта на администрацията и липсата на работна ръка.

У нас се увеличава минималната работна заплата, но не се намаляват данъците и осигуровките, посочи той. В същото време от 2017 г. социалните осигуровки, които плащат работодателите в Унгария, са намалени с 5 процентни пункта, продължи сравнението Симеонов.

Намаляването на корпоративния данък не е тежест за заплатите, които получават работещите, посочи той.

Още от разговора вижте във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Нещо ми се губи корелацията между корп. данък и интвестициите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още