IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да загуби нито стотинка от предвидените за програмния период евросредства

Евродепутатът Андрей Новаков ще настоява за солидни гаранции парите, които сега отнемат от кохезионната политика, да бъдат върнати

17:26 | 27.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България няма да загуби нито стотинка от предвидените пари що се отнася до целия програмен период и многогодишната финансова рамка. Това каза депутатът от Европейската народна партия и ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. 

В рамките на обсъжданията ще настоявам за солидни гаранции парите, които сега отнемаме от кохезионната политика и ще дадем за справяне с мигрантската криза, да бъдат върнати тогава, когато ни потрябват, и съм сигурен, че това ще се случи, каза евродепутатът.

Това е просто временно пренасочване в период, в който имаме нужда от тези пари на друго място, но те ще бъдат възстановени на по-късен етап, уточни той.

По думите му намаляването на плащанията по кохезионни фондове е почти 24% и в същото време почти 25% е увеличението по фондовете, свързани със справянето с мигрантската криза. "Това, което не се казва, е, че има предложено увеличение с почти 9% на плащанията по програми, които силно касаят България. Това са "Свързана Европа", планът "Юнкер", "Еразъм" и "Хоризонт 2020", каза той, допълвайки, че през 2014 г. България е внесла около 400 млн. евро в европейския бюджет, а е получила 2,25 млрд. евро за същия период. 

Новаков посочи, че както идеите за преглед, така и за преразглеждане на многогодишната финансова рамка стоят на дневен ред. Според него ще се стигне до преразглеждане, тъй като заради много кризи през последните години ситуацията от 2013 г. се е променила коренно и заложените буфери няма да са достатъчно гъвкави. 

Още от разговора може да видите в Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още