IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да провежда дигитална икономика, твърди експерт

Агенцията за инвестиции да мине на директно подчинение към премиера, поиска вицепрезидентът на AmCham Венислав Йотов

11:51 | 11.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България трябва да провежда дигитална икономика, твърди експерт

"България  трябва да открие конкурентните предимства, които ще са водещи в икономиката през следващите 15-20 години. Това е отразено в Бялата книга на Американската търговска камара в България (AmCham) и ние призоваваме правителството и политиците да се замислят за провеждане на дигиталната икономика". Това заяви вицепрезидентът на Американската търговска камара в България (AmCham) Венислав Йотов в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът напомни, че вече има много американски инвеститори и местни компании, които се занимават с реализация на дигитализацията, но „трябва да го изведем като приоритет“. „Задача на държавата е да задържа инвеститорите в България, каза той.

Йотов обяви искането на бизнеса, отразено в Бялата книга на AmCham, Агенцията за инвестиции да отиде на директно подчинение на министър-председателя, и да наблюдава всички бизнес процеси, защото само така според него може да се постигне ръст на икономиката.

“Светът е свързан. Има опити големите бизнесмодели да бъдат спрени в Европа и в Америка, като споделената икономика", коментира Йотов и като пример посочи компанията Uber.

Той е категоричен, че трябва да бъдат защитени потребителите и да има регулации, които да се спазват.

Йотов е на мнение, че американската икономика в момента е в много добра форма. Това според него се дължи на факта, че след изборите консерваторите държат и законодателната и изпълнителната власт.

По думите му „не се очакват катаклизми, които да я насочат към неблагоприятна посока.

„Няма изгледи да се промени фундаментът, прогнозира специалистът, който е убеден, че очакванията са „бизнесът да върви нагоре“. Според него президентът Доналд Тръмп е прагматичен човек и променя поведението си.

„Европа ще остане най-важният партньор на САЩ, най-малкото, защото от развитите държави Европейският съюз е най-големият блок по численост на населението", е мнението на експерта.

Той е сигурен, че връзките между САЩ и Европа са много силни и няма как да бъдат промени за кратък период от време.

“Голяма част от развойните центрове на големите американски компании са в Европа. Същото важи и за центровете на големите европейски компании в САЩ, обясни Йотов. Той посочи, че независимостта на европейските държави може да се гарантира най-добре от ЕС.

"Въпреки грешките по пътя като Brexit, въпреки недобрата комуникация с гражданите си, европейските държави трябва да надграждат това, което е постигнато", убеден е вицепрезидентът на Американската търговска камара в България.

Той е категоричен, че политиците ще бъдат доста прагматични въпреки различията си как да се развива светът, визирайки Парижкото споразумение за климатичните промени.

Какво гледат инвеститорите като бизнес среда, за да се позиционират в България?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
...които се занимават с реализация на дигитализациятамоля експерта да ми преведе горното ! :):) мунчото знае ли че по качество на интернет услугата сме преди сащ и западна европа от поне 15 години !!!Експерт да си в днешно време, тоест да не отбираш от нищо, но да можеш да говориш много и убедително на масите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
ss_sgp
преди 6 години
България трябва да произвежда българи, твърдя без да съм експерт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още