IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones затвори на най-високото си ниво от началото на 2016 г.

Предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ определя инвеститорското настроение тази седмица

23:15 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Щатските индекси не успяха да намерят единна посока на старта на новата седмица. Оборотът бе нисък, а инвеститорите сякаш са се вторачили в предстоящата среща на Федералния резерв на САЩ през тази седмица, пренебрегвайки днешния спад в цената на петрола, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с едва 0,09%, или с 15,82 пункта, до 17 229,13 пункта. Въпреки минималния ръст това е най-високото ниво за бенчмарка от началото на 2016 г., отбелязва MarketWatch.

Широкият индекс Standard & Poor's 500 изтри 0,13% от стойността си до 2 019,64 пункта и все още е на минус от началото на годината. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite е леко нагоре в понеделник с 0,04% до 4 750,28 пункта.

Тъй като днес нямаше ключови макроикономически данни, Wall Street се ръководи изцяло от очакванията за решението на Фед късно в сряда българско време и наблюдаваше ценовите промени при петрола.

„Днес е един от тези дни, в който хората подготвят позициите си преди срещата“, коментира главният стратег в TD Ameritrade Джей Джей Кинахън.

Според главния пазарен анализатор в The Lindsey Group Питър Бууквар тази седмица определено ще бъде зависима от действията на Фед.

На корпоративния фронт акциите на Starwood Hotels & Resorts Worldwide поскъпнаха със 7,82% до 75,93 долара след новините, че консорциум, воден от китайската застрахователна компания Anbang, е подал непоискана оферта, която оценява хотелската верига на близо 13 млрд. долара.

Със своя ръст от 1,37% до 126,34 долара Boeing поведе печелившите в състава на Dow Jones.

След края на търговията своите отчети трябва да публикуват FactSet, HD Supply Holdings, DSW, Oracle и други.

На пазарите на суровини цената на нефта спадна с 3,43%, или с 1,32 долара, до 37,18 долара за барел, след като за кратко фючърсите поевтиняха под 37 долара.

През уикенда министърът на петрола на Иран Биджан Зангане заяви, че страната би се присъединила към дискусиите за евентуално замразяване на добива, но едва след като продукцията в ислямската република надхвърли 4 млн. барела дневно.

„Това притесни малко инвеститорите и затова петролът сега поевтинява“, казва Джон Карусо, старши пазарен стратег в RJO Futures.

Днес имаше и данни от ОПЕК, според които търсенето на неин петрол през 2016 г. ще се понижи.

От своя страна контрактите върху златото изтриха 14,30 долара от стойността си до 1 245,10 долара за тройунция.

На валутния пазар щатският доларов индекс се търгува с леко повишение спрямо водещите валути. Курсът на еврото е около 1,1085 долара, а този на йената – 113,82 йени за долар.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се установи на ниво от 1,97%, докато възвръщаемостта по 2-годишните облигации остана на ниво от 0,96%.

Тъй като САЩ преминаха към лятното часово време през почивните дни, борсата ще затваря в 22 часа българско време преди и нашата страна да премести часовника на 27 март.

Още за американския фондов пазар можете да разберете от коментара на Рейми Иносенсио от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още