IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започват седмицата с леки повишения

Акциите на банките и добивните компании бяха сред най-добре представилите се

19:20 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на борсите в Европа приключиха сесията в понеделник с леки повишения. Инвеститорите останаха предпазливи на фона на поскъпналия петрол и добре представилите се акции на банки и добивни компании, пише CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 прибави само 0,04% към стойността си до 341,51 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 0,23% до 6 809,13 пункта. В Германия DAX 30 се повиши с 0,63% до 10 432,36 пункта. Френският бенчмарк САС 40 е нагоре с 0,11% до 4 415,46 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете ръст от 0,27% до 8 562,50 пункта.

Европейските пазари започнаха търговията в понеделник на позитивна територия. Поскъпването на петрола също помогна, защото доведе до ръст на цените на акциите на добивните компании.

Малко преди края на търговията в Лондон цените на фючърсите върху петрола сорт Брент и върху американския лек суров петрол кръжаха около 45,24 и 42,90 долара за барел.

Сред добивните компании книжата на Rio Tinto и BHP Billiton поскъпнаха с 1,7% и с 3,3%, а тези на ArcelorMittal SA – с 1,8% след публикувани данни за пазара на стомана.

Европейският банков сектор помогна на европейските акции да поскъпнат. Акциите на Barclays, HSBC и Standard Chartered записаха ръстове от по 3,6%, 1,2% и 1,7%, съответно.

Италианските банки отново бяха във фокуса на инвеститорите, тъй като страната все още умува как да се справи с големия дял на лошите кредити.

Пазарната капитализация на Mediobanca се повиши с 3%. Френският индустриалец Венсан Болоре иска да увеличи дела си в банката до 22-23%, за да придобие непряко контрол върху застрахователната компания Generali, съобщава италианското издание La Stampa. Книжата на Generali поскъпнаха с 2%.

В неделя в интервю за Il Messaggero главният изпълнителен директор на Banca Monte dei Paschi di Siena Фабрицио Виола каза, че спасителният план за банката е на прав път. Този план включва продажба на лошите кредити на специално създадено предприятие, подкрепено от частни инвеститори, както и от държавния фонд Atlante. BMPS изтри първоначалните печалби и се озова на дъното на индексите, след като акциите на банката поевтиняха с 4,67%.

Въпреки това акциите на други италиански банки, измежду които Banco Popolare, Banca Popolare di Milano и UniCredit, поскъпнаха с над 2,5%.

Пазарната капитализация на холандския пощенски оператор Postnl скочи с 8%, след като компанията потвърди целите си за 2016 г. и съобщи, че възобновява дивидентните плащания през 2017 г.

Търговията в Европа до обяд коментира Стивън Къркланд от Bloomberg London пред Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още