IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колчев: Парите от капиталовия пазар имат дисциплиниращ ефект за компаниите

Една от мерките за развитието на пазара е листването на държавни компании, коментира изпълнителният директор на Елана

15:08 | 13.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Парите от капиталовия пазар имат дисциплиниращ ефект за компаниите - те са длъжни да се съобразяват и да имат определено корпоративно поведение, както и да отчитат ефективност. Затова една от важните мерки в стратегията за развитие на капиталовия пазар е листване на големи държавни компании“, коментира Камен Колчев, главен изпълнителен директор на Елана Финансов Холдинг, по Bloomberg TV България.

Капиталовият пазар е единият от приоритетите за развитие на икономиката, поставен от всички работодателски организации.

„Виждаме каква е ефективността в държавните компании и това е така не защото там няма кадърни хора, а може би се преследват други цели. Външните за компанията инвеститори могат да я накарат да погледне по нов начин на управлението си“, обясни Колчев.

Той добави, че капиталовият ни пазар е изостанал от световните в последните години, защото нямаше визия за неговото развитие.

„Българският пазар изпревари останалите за шест месеца именно защото започнахме структурирани усилия за него“, каза изпълнителният директор на Елана, като подчерта, че е „изключително важно действията да са премерени, да са системни и целенасочени“.

Експертът допълни, че този консенсус по приоритетите за икономиката, който съществува сега при организациите на бизнеса, трябва да се прехвърли и при политиците. „Има икономически теми, по които политическите сили трябва да имат консенсус и плановете да излизат отвъд мандата на определен парламент и правителство, за да се случват нещата“, каза експертът.

Колчев заяви, че е оптимист за 2017 г., защото каквото и да правят политиците, икономическият цикъл е в полза на България. Според него икономическият цикъл е във възход и ръстът на икономиката показва това. По думите му увеличаващ се икономически ръст в следващите три години неминуемо ще доведе до това хората да го усетят по джобовете си.

Целия разговор с Камен Колчев може да видите във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
АЛЛОУУУУ, КАК ЩЕ ПРЕДСТАВИШ, ПРИМЕРНО "ЗЪРНЕНИ ХРАНИ АД" !!! ПРЕДЛОЖЕНА НИ НА СПО, ЗА 850 МЛН .ЛВ, А ДНЕС ЕДВА СТРУВАЩА 70МЛН.ЛВ, КАК СТАВАТ ТИЯ ВРЪТКИ НА ТАЗИ БОРСА!??? http://***.infostock.bg/infostock/control/quotes/ZHBGВИЖТЕ КАКВИ ОБЕМИ СЕ ТЪРГУВАТ ОТ ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БРОЙКИ ЗА НЯКОЛКО СТОТИН ЛЕВА!! ТОВА КОЙТО ДА ГО ВИДИ ЩЕ БЯГА, НИКОГА НЯМА ДА ИНВЕСТИРА В НЕГО !!! КАМО ЛИ МАЙКАТА И БАНКАТА!!!???ТОВА Е ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ И ОТ СОФИКС!!?? ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕНЕМОНА, ЕНЕРГОНИ, ИПОТО НА ТРЕЙС 300 ПЪТИ ПРЕЗАПИСАНО !!?? КАТО В КАЗИНО!! И ВЪОБЩЕ ОЩЕ ХИЛЯДИ ЕКВИЛИБРИСТИКИ, КАТО ПОТОКА НА ИНФОРМАЦИЯТА Е КАТО В МАФИЯТА, ВЕРТИКАЛНО ,НЕ ХОРИЗОНТАЛНО!!КОГА ЩЕ РАЗСЛЕДВА НЯКОЙ, ТИЯ НЕ РЕАЛНИ СЪСТОЯНИЯ НА ТАЗИ ВСЕ ОЩЕ ПАРАЗИТНА БОРСА !! НЯМА НИКАКВА ЕФЕКТИВНОСТ НА КАПИТАЛОВ ПАЗАР, ВИДЯХТЕ ФОНДА КАК СЕ СПРАВЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още