IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кольо Парамов: България пропусна много от отлагането на влизането в еврозоната

Финансистът коментира, че ако България приеме еврото, лихвите ще се понижат поне тройно, а инвестициите ще се повишат до 4 пъти

17:29 | 12.12.16 г. 13
<p>
	Кольо Парамов.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Кольо Парамов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е пропуснала много през седемте години, през които отлага влизането в еврозоната. По изчисления на финансиста Кольо Парамов става въпрос за пропуснати 36 млрд. евро през тези седем години.

„Не успяхме да освободим част от нашия паричен ресурс, за да влезе той в оборота, не освободихме високите лихвени нива и блокирахме цялата кредитна устойчивост през последните 4-5 години, което доведе до тежка дефлация“, заяви Парамов в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той посочи, че за първи път гуверньорът на БНБ говори за влизане в еврозоната, което е важен сигнал и показва промяна на позицията спрямо 2009 г.

„Наследниците на министър Горанов трябва да се замислят, че е крайно време да влезем в еврозоната. Ако това се случи, лихвите ще се понижат поне тройно, а инвестициите ще се повишат до 4 пъти. На третата година от влизането в еврозоната инвестициите биха били 1 млрд. месечно, а не 1 млрд. годишно. Пазарът щеше да е коренно различен като откритост и възможност“, каза още Парамов.

„Никой не иска да проумее, че олигарсите в България имат желание да направят девалвация, с което стойността на кредитите им да се понижи 2-3 пъти. Трябва да влезем в ERM II, за да прескочим девалвацията, която подготвят те“, каза Парамов.

Финансистът коментира и ситуацията в Европа: „Матео Ренци направи груба грешка, че точно по това време предизвика референдум, който загуби. Ангажиментът на Ренци беше да намери начин да се освободи от властта. Той не можа да проумее, че намирането на повод да се откаже от властта в един момент може да се окаже пагубно за неговата държава“, коментира Парамов.

Повече можете да видите във видеото с първата част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Супер наивитет е да се смята , че в у нас управляват т.нар. олигарси , а в другите европейски страни , особено в тези от западната част цъфти ред и демокрация. Напротив. Тези гангстери у нас са бледо копие на своите учители мафиоти именно от т.нар. стара Европа! Ако беше иначе , то и у нас и помен нямаше да има от гешефтари и измници, а имено тази *** стои на възловите властови позиции тук благодарение на подкрепата на нашите злоумишленици от другите части на континента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
еее ба4о колю го усети паритета стара кримка е тои яре от стара коза тои бг гуруто сред експертите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
еее ба4о колю го усети паритета стара кримка е тои яре от стара коза тои бг гуруто сред експертите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Българската действителност е доказала, че ако някой външен не ние турил юзди (валутният борд), винаги има една група алчни и хитри крадци, които живеят само за да източват държавата. Докато не се ликвидира българското престъпно задкулисие няма по-добро за България и българския народ от валутния борд. Свободата за водене на собствена монетарна политика трябва да я получим не по-рано преди ликвидацията на посочените престъпни кръгове. Иначе ще се повтаря един и същи сценарии - това което едвам успеем да стабилизираме, изработим и съберем за 10 години ще бъде задължително и закономерно откраднато. Както се видя с престъпната афера около случая с КТБ и валутния борд не е 100%-на гаранция срещу българската мафия, но поне не може така грубо да ни оберат както го направиха по време на управлението на Андрей Луканов и Жан Виденов. Много ли ти се иска да се повтори същото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
pinoccio
преди 7 години
Че бордът пречи - пречи, това е вярно. Не е трудно за разбиране, че с борд не разполагаме с възможностите за водене на монетарна политика, без която централната ни банка се превръща в склад за високоплатена администрация. Истина е и това, че олигарсите също ще бъдат облагодетелствани поради обезценяването на лева като следствие на тази провеждана монетарна политика. Е, какво да направим? То, като сееш жито, никнат и плевели. Да изгорим житото ли, за да няма плевели? Не е ли по-лесно да посочим като проблем с олигарсите не борда, а цялата корумпирана власт? Бордът е икономически проблем, а олигарсите са политически проблем. И ако ние не отсяваме едното от другото, то по-добре е тогава Емо Чолаков да си продължи дава прогнозата за времето, защото никога не става ясно от него какво ще бъде то. Всеки път питам баба ми след това какво ще е времето, защото само тя му разбира циркаджилъците. Сега ще я питам и за борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
Frosty
преди 7 години
Бай Кольо, какви са тези глупости бе? България не е отлагала, защото от нас нищо не зависи. Дали да ни пуснат в еврозоната е изцяло решение на зелките в Брюксел, а след случилото се в Гърция те нямат никакво намерение да ни вкарват в еврозоната в близките 10-15 години. След това не се знае дали ще има Евросъюз.Стига сте баламосвали матриала с тази еврозона. Брюкселските зелки няма да ни допуснат вътре и това е. Набийте си го в главите, че от вас нищо не зависи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
scott
преди 7 години
Единствено ме дразни и ме д0разни също така, че се представя влизането на България в еврозоната като зависещо само и единствено от нашето желание.Дори ако утре влезем в ерм2, ще трябвато минимум 3 години, а максимум - до консенсус на страните членки на еврозоната. Може и 20 години. Краен срок за консенсуса - нема. В най-добриа случай, виждам едно 10 години въртени в ерм2 със изискване за параметри на дефицит и прочее.Да представяш желаното за действителност е пошла пропаганда от сткрана на БНБ и клакьори. И това, при положение, че предстои гоуема промена на пазарите и политиките по светъ. и че СЕКИ ДЕН, СЕКИ ЧАС ти е борба за позициес и срещу конкуренциата.СТАТИА ТИП: ГОВОРИ СИ НЕ МИ ПРЕЧИШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
dakl
преди 7 години
В случая Парамов е абсолютно прав. А не е нужно да имаш педя чело за да схванеш , че от двете зли ние избрахме не по малката , но и двете. Реално ние въведохме фиксиран курс на собствената си валута и така сами се поставихме в неизгодно положение спрямо страните които не членуват в еврозоната, защото нямаме възможност чрез корегиране на валутния курс да стимулираме собствената си икономика и най вече собствените си ПРОИЗВОДИТЕЛИ. От друга страна след като формално не членуваме в еврозоната ние не можем да ползуваме евтини кредити от ЕЦБ за да осгурим евтини кредити на собствения си бизнес, и тази елементарна логика бе отхвърлена от чудите наемници като С.Дянков , който без да го крие открито работеше ката министър на финансиите против българските национални интереси под благосклония поглед нва титана на мисълта ББ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Никой не иска да проумее, че олигарсите в България имат желание да направят девалвация, с което стойността на кредитите им да се понижи 2-3 пъти.----проумели сме го, иначе защо всеки платен *** прокарва опорката че борда пречи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
kloynat
преди 7 години
този папагал Кольо Парамов: горе доло ги усеща нещата но малко в пове4е си вярва 0т 10 г насм в устата му е все паритет евро долар дали ве4е е дошло времето да познае везнита клонят кам Кольо Парамов: папагала мойе и да познае ако каката с белото платине в сряда дигне лихвата може и да повле4е крак напред в посока паритет бате Кольо Парамов: ще се тупа по гардите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още