IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Не бива политическата криза да се превърне в икономическа

Грешка е да залагаме дефицит в бюджет 2017, твърди депутатът от Реформаторския блок

09:36 | 30.11.16 г.
<p>
	Мартин Димитров. <em>Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria</em></p>

Мартин Димитров. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria

Политическата нестабилност е факт, но важното е да не допуснем тя да се превърне в икономическа. Дефицитът от 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) в Бюджет 2017 е грешка, трябваше да се заложи балансиран бюджет като послание към гражданите за стабилност. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него вероятността бюджетът да не мине на второ четене е много малка, но ако все пак се случи, има някои предимства.

"Има процедура в закона, която гарантира спокойствието на държавата в такава ситуация. Има някои добри ограничения - например не можеш да харчиш повече от това, което събираш и от това, което си харчил миналата година, не може да взимаш нов външен дълг освен за рефинансиране на стар", обясни депутатът. 

Припомняме, че в Закона за устройството на бюджета има текст, според който държавата ще разполага всеки месец с по 1/12 от миналогодишния бюджет и така ще финансира публичните разходи на държавата, докато минат предсрочните избори и се формира парламентът – мнозинство и опозиция, или малцинство, подкрепяно от опозиция, в зависимост от ситуацията, които да приемат бюджета за 2017 г.

По думите на Димитров предложението на БСП-Лява България за отмяна на плоския данък е опасно и ако беше прието, щеше да удари силно средната класа.

Депутатът посочи Румъния като добър пример за съдебна реформа, но лош за бюджетна политика.

"Там има действащ парламент и нещо средно между служебен и експертен кабинет и предвид изборите всеки предлагаше нови разходи, имаше състезание кой ще бъде най-социален, което доведе до огромна пробойна в публичните финанси", добави Димитров.

Вижте целия разговор във видеото:

Повече за бюджет 2017 вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още