IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият антикорупционен законопроект не се различава много от предишния вариант

Ключово е да се смени начинът, по който хората в тези институции се избират, заяви експерт

11:08 | 30.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последният вариант на антикорупционния закон не се различава много от предпоследния, единствената съществена разлика е в начина на избор на новото бюро. Това каза председателят на парламентарната комисия за етика и борба с корупцията Валентин Николов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В предния вариант беше заложено, че и директорът, и заместник-директорът ще се предлагат от Министерския съвет и ще се назначават от президента, а сега т. нар. „национално бюро“ ще се избира от парламента, допълни Николов.

Това бюро става неконтролируемо, защото в предходния вариант именно парламентът трябваше да контролира нашето бюро, каза Николов, допълвайки, че „този директор и неговия заместник няма кой да ги проверява за конфликт на интереси“, и реторично попита „Сами ли ще се проверяват?“.

Ключово е да се смени начинът, по който хората в тези институции се избират, каза експертът в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Димитър Марков, добавяйки, че „създаваме специализирани институции, като в същото време цялата процедура по избор остава същата като преди, репликирайки същия стар орган“.

Парламентът обсъжда на първо четене днес законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Министерския съвет. Проектът беше представен в пленарна зала от вицепремиера Меглена Кунева.

Текстовете предвиждат изграждане на единен антикорупционен орган - Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Бюрото ще обедини функциите и правомощията на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и звеното в Сметната палата, отговарящо за проверките на имуществените декларации. Предвижда се бюрото да се ръководи от директор и четирима заместник-директори, избирани от парламента.

Гледайте още по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Тези депутати няма да приемат никакъв закон за борба с корупция Нито този нито предишния нито следващия Те няма да приемат нищо което дори малко ще застраши тяхното съществуване и може да вкара някои от тях в затвора Кунева да си приготви чантичката и картонената кутия с вещите от бюрото и да поема към изхода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още