IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плахите инвеститори изчезват от пейзажа, казват от бизнеса

Индустрията трябва да инвестира постоянно в технологии и обучение, коментира представител на АИКБ

16:05 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Индустрията трябва да инвестира постоянно в нови технологии и обучение на персонала, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той коментира, че по-плахите инвеститори „изчезват от пейзажа“. Ако искате успешен производствен бизнес, неминуемо инвестирате системно и без прекъсване както в заместващи мощности, така и в нови технологии и оборудване, заяви той.

По думите му мениджърите и собствениците в индустрията се отнасят сериозно към човешкия ресурс. „Не е достатъчно само да купите нова линия, необходимо е да създадете цялостна организация на бизнес процеса в компанията“, каза Радев.  

Той допълни, че заради по-ниските заплати в България, клиентите на българските компании купуват продукцията на по-ниска цена. Така при равни други условия една чешка фирма получава по-добри условия за продукцията си, отколкото българска. Години трябва да минат, за да получат българските фирми добра цена, каза Радев.

Трябва да постигаме продукция с по-висока добавена стойност, откъдето ще имаме бюджет, който разплащаме под формата на трудови възнаграждения, заяви представителят на АИКБ.

Увеличаването на продажбите с 10% не означава автоматично да се увеличи трудовото възнаграждение с 10 на сто, коментира той по повод кампанията на синдикатите, които призовават работниците да настояват за увеличение на заплатите със 100 лева.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още