IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При липса на споразумение петролът може да поевтинее до под 40 долара за барел

Путин се опитва да успокои пазара, защото в момента ценовите нива са достатъчно добри за Русия и Саудитска Арабия, смята Георги Георгиев от Карол

11:29 | 17.10.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Движението на петролните пазари през последните няколко седмици беше продиктувано от решението на ОПЕК при срещата в Алжир, когато беше обсъдено едно евентуално намаляване на обема производство. Инвеститорите бяха окуражени от възможността Саудитска Арабия да се включи в тези понижения. Това мнение изказа Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването InvestOr по Bloomberg TV Bulgaria.

„Инвеститорите на петролния пазар отдавна чакаха договорка и с участието на Русия, друг е въпросът обаче, че Русия и ОПЕК много трудно стигат до някакво съгласие и много трудно го изпълняват след това“, коментира специалистът.

Според Георгиев е възможно при липса на споразумение на следващите срещи на ОПЕК в края на октомври и в края на ноември петролът да поевтинее до 40 долара за барел? Вижте повече във видеото от първата част на предаването:

Според него Русия вероятно все още няма никакви договорки със Саудитска Арабия и затова се получава и разминаването в позициите на най-големите руски петролни производители Роснефт и Лукойл. 

Георгиев не очаква да има такива договорки, тъй като Русия е в пика на производството си.

„Просто Путин (б. ред. Владимир Путин) се опитва да успокои пазара, защото в момента ценовите нива на петрола са достатъчно добри за Русия и Саудитска Арабия“, каза Георгиев.

По думите му колкото повече расте цената, толкова повече играчи ще влизат на пазара, така че едва ли цената ще стигне много над 60 долара за барел.

„Нормално е, ако цената на петрола пада, и цените по родните бензиностанции да вървят надолу“, допълни той. 

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 35 rate down comment 2
khao
преди 7 години
колко да се закотви ? ..... като хидравлична помпа у шисти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Наред с цялата каша около споразумението за ограничаване на добива на петрол в ЕС вече е в ход 15 годишен план на постепенен отказ от автомобили за лично ползване с ДВГ. Най-големите консуматори на петрол са развитите икономики - основно САЩ, ЕС, Китай, Русия, Индия, Япония, Южна Корея и няколко други. Ако в тези страни се намали консумацията на горива за транспорт с 30-50% няма какво да има да вдига повече цената на петрола освен война.Да припомня, че тази година с пълен консенсус в ООН беше приет план за глобален отказ от автомобили с ДВГ, който предвижда сериозни ограничения на автомобилите с ДВГ от 2030г. и пълната им забрана до 2050г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Иран смятат да подкрепят споразумението през ноември. Може петролът да достигне $55-60 и там да се закотви.http://***.reuters.com/article/us-iran-oil-opec-deal-idUSKBN12H0NY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Изберат ли новия президент на сащ цените ще паднат,администрацията на сегашния не си гледа работата.Защото си тръгва и не обръщат внимание на инвестиционите брокер, които пак започнаха да хеджират позициите си с петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 3
4ervenasgan
преди 7 години
"Много над 60"?!?!?!? :))))))))))))))Жорка, не се подигравай с бензиностанциите! Скоро под 40.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още