IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Hewlett-Packard се топят

За Дион Уейслър и Мег Уитман ще е все по-трудно да спечелят благоволението на акционерите

16:48 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Операцията, което раздели Hewlett-Packard Co. на две по-малки компании преди една година, не спомогна за превръщането на концерна в бързо растящ бизнес, както се надяваше главният изпълнителен директор Мег Уитман.

Това стана особено ясно късно вечерта във вторник, когато и Hewlett Packard Enterprise Co., и HP Inc., обявиха своите финансови резултати за четвъртото тримесечие. HPE, фокусирана върху пазара на корпоративни компютри, сървъри, мрежово оборудване и услуги, отчете спад от 7% в приходите през четвъртото тримесечие, а годишните приходи от 50,1 млрд. долара са с 4% по-ниски от тези през фискалната 2015 г. HPE заяви, че приходите са с 2% по-високи спрямо същия период на миналата година, като се вземат предвид обаче някои еднократни ефекти, като продажба на единици и валутни колебания. 

Фокусираната върху PC бизнеса и печатния бизнес компания успява да се представи малко по-добре през четвъртото тримесечие, с 2% ръст в приходите, не на последно място заради по-силните продажби на някои от новите PC продукти на компанията, но като цяло за фискалната 2016 г. приходите спадат с 6% до 48,2 милиарда долара.

Така се оказва, че и двете компании страдат от свиване на приходите, масови съкращения и обратни изкупувания на акции, които трябваше да успокоят инвеститорите, но не направиха почти нищо за реалното укрепване на фирмите, докато същевременно увеличават разходите за преструктуриране. И все пак, на фона на силното борсово представяне през последната година лидерите на HP звучаха оптимистично по време на конферентните разговори.

„Излязохме от фискалната 2016 г. с инерция и увереност в способността си", заяви пред анализаторите главният изпълнителен директор на HP Inc. Дион Уейслър. 

„Успехът ни през фискалната 2016 г. е доказателство, че сме на прав курс“, заяви от своя страна директорът на HP Enterprise Мег Уитман. 

Този курс обаче ще се смали още повече в случая на HP Enterprise, след като по-рано обявените тази година планове предвиждат да се разделят и слеят след това бизнесът с услуги и софтуера със съответно CSC и MicroFocus. Уитман за пореден път обеща, че тези сделки ще дадат възможност на HP Enterprise да бъде „по-пъргава, да предоставя най-съвременни решения и да играе на пазари с по-висок растеж, както и да има засилен финансов профил“ по някое време през 2017 г., когато сделките ще са в сила.

Но и двата наследника на HP са все още по наследствена линия твърде тромави. Ръстът на компютърните продажби на HP Inc. с 4% на годишна база, дължащ се на по-конкурентни компютри, беше засенчен от бизнеса с печатните устройства, където продажбите на консумативи (включително мастило за принтери) спадат с 12%. Мениджърите на HP посочват, че този спад е след по-стръмен срив от 18% при доставките през предходното трето  тримесечие, но по-бавният спад не задоволи инвеститорите и акциите се обезцениха с 2,3% в следборсовата сесия.

HP Enterprise все още е обременена с наследството на сървърния бизнес, който отчете спад от 6%, макар че високопроизводителният компютърен бизнес се разраства. Уитман заложи в крайна сметка на фирми, които предлагат хибридни облачни структури, смес от сървъри в помещения и отдалечени сървъри, но тя призна във вторник, че HPE „определено вижда въздействие" заради това, че някои клиенти избират публични облачни изчислителни среди.

Ако HP Inc. не успее да накара и двата си наследника да растат едновременно, а HP Enterprise не успее да убеди компаниите поне частично да избягват публичните услуги в облака, като Amazon Web Services, то ще е почти невъзможно компаниите да растат, коментира MarketWatch. Това ще остави на Уитман и Уейслър само една възможност – нови разделяния, продажби на отделни единици, съкращения и обратни изкупувания на акции, за да отвлекат вниманието на акционерите от свиването на приходите.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още