IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът във Франция – начало на промяната

За пореден път французите се обединяват върху една компромисна фигура, коментира проф. д-р Димитър Веселинов

12:33 | 24.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от първия тур на президентските избори във Франция са сигнал за нуждата от смяна на системата. Това коментира преподавателят от Софийския университет проф. д-р Димитър Веселинов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Неслучайно се казва, че това е новата френска революция, защото вотът е началото на промяната", посочи той. 

По думите му за първи път от много години традиционните партии не са представени на втори тур на президентските избори във Франция. 

Вотът за президент и за съставянето на народно събрание, както и предстоящите избори в Германия предопределят бъдещето на Европа, коментира още проф. д-р Веселинов. 

Страхът от новото, емигрантите и безработицата ще бъдат обект на предизборната кампания между двата тура. Сондажите показват абсолютна победа за Еманюел Макрон, но може да се очакват и изненади, с което предизборната надпревара във Франция не е решена на 100%, смята той. По думите му за пореден път французите се обединяват върху една компромисна фигура, която е по-малкото зло, но все още нищо не е сигурно.

Предстоят 14 дни на много сериозна битка. На 7 май ще бъде вторият тур, когато един срещу друг застават младият проевропейски центрист Еманюел Макрон и лидерът на крайната десница Марин льо Пен.

Според Веселинов 20-23% са французите, които не са отишли до урните тази неделя, но те ще бъдат решаващ фактор за предстоящия балотаж. 

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
Напълно съм съгласен , че елитът, голяма част от който паразитира във всяка държава на гърба на обществото, няма интерес от промяна. Но направете една елемантарна сметка 21.5 % са подкрепили Льо Пен+ почти 20 Меланшон + 10-15% от другите участвуваще в изборите са против Макрон , излиза че над 50% от френските гласоподаватели реално не подкрепят провежданата досега политика, а доколкото няма никакви изгледи Макрон да е по добър от предшественика си който завърши мандата си с 4% подкрепа,то не е трудно да се предвиди какво бъдеще без корекция на водената политика очаква Франция, а и целия ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Французите за разлика от циментените кратуни германците могат пак да извадят гилотината !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Няма елит, който да иска да смени системата, която го храни! Единственият известен такъв бяха няколко висши офицери от КГБ, които мечтаеха държавните пари, с които разполагат за мисии и операции в чужбина, да станат лично техни и да ги харчат легално в Кан и Лондон. Те реално смениха системата, но с това подобриха положението си. Сегашният европейски и френски елит защо да я сменя тази система? Тук ситуацията е полярно-различна - елитът легално харчи купища държавни пари за лични нужди и ги тъпче в частни сметки по офшорки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
първо разултата показва настроението на избирателите, а не на политиците .... от там на сетне всичко дето си писал не е верно заради началното ти грешно допускане.Всеки от кандидатите си излага вижданията, а народа избира. ако ще и 100 партии да са зад Макарон, ако народа иска да скочи 100 години назад като гласува за лудата никой не им пречи да го направят както го направиха англичаните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
dakl
преди 6 години
За мен лично резултатите от тези избори показват , че френският, а и европейският политически елит не са готови за никакви реформи и промяна.Не случайно още снощи всички преставени партии на изборите независимо от тяхната политическа направленост се обедениха против единия от кандидатите т.е. няма десни, няма леви важно е да се спасява системата, което напомня много на стария виц от времето на соца, когато Брежнев предложил да се пуснат перденцата във вагона в който пътуват и да се люшкат все едно че се движат. Въпросът при този подход е докога...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още