IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street записа най-лошата си седмица от месец насам

Индексите губят по 1% за седмицата, петролът - 2,2%, а златото печели 1,5%

23:23 | 17.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на американския фондов пазар изпратиха най-разочароващата си седмица от месец насам. Акциите на компаниите от секторите здравеопазване и технологии поевтиняха най-силно. Несигурността относно референдума във Великобритания на 23 юни продължава, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,33% до 17 675,16 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 изтри 0,33% от стойността си до 2 071,22 пункта, воден от секторите здравеопазване и информационни технологии. От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е надолу с 0,92% до 4 800,34 пункта.

„Индексите са надолу с 1% тази седмица. Ето защо тя не е добра. Налице е напрежение спрямо риска и тенденциите за печалби“, коментира главният инвестиционен директор на UBS Wealth Management Americas Джеръми Зирин.

Според анализатори, цитирани от CNBC промененият тон от страна на Федералния резерв на САЩ след тазседмичното заседание и наближаващият референдум във Великобритания относно членството й в ЕС са източници на огромна несигурност.

„Истината е, че пазарите приемат Brexit като голям източник на несигурност“, коментира от своя страна главният стратег в JP Morgan Funds Дейвид Кели.

Данните от деня показват, че през май започнатите жилищни строежи намаляват с 0,3%, докато разрешителните са нагоре с 0,7%.

„Тазседмичните данни като цяло не бяха лоши, но определено не подсказват, че всеки момент икономиката ще експлоадира“, каза и главният пазарен икономист на First Standard Financial Питър Кардийо.

На корпоративния фронт акциите на Apple поевтиняха с 2,3% до 95,33 долара на фона на новините, че регулаторите по интелектуална собственост в Пекин са забранили на технологичната компания да продава своите модели iPhone 6 и 6 Plus в града, посочвайки силната прилика със съществуващи телефони в Китай.

На пазара на суровини цената на фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юли се покачи с 1,77 долара, или с около 3,8%, до 47,98 долара за барел, за да прекъсне 6-дневната губеща серия. Все пак WTI поевтинява с 2,2% през седмицата, или най-много от месец май.

Данните на Baker Hughes показаха, че броят на петролните кладенци расте за трета поредна седмица с нови 9 броя.

Контрактите върху златото с доставка през август изтриха 3,60 долара от цената си до 1 294,80 долара за тройунция. Това е първият лош ден за благородния метал през последните осем, след като в четвъртък цената се доближи до близо 2-годишен връх. Златото поскъпва с 1,5% за седмицата, за да очете първата си поредна печеливша 3-седмична серия от средата на февруари насам.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните държавни облигации намаля до 0,69%. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа пък се покачи до 1,61%.

На валутните пазари доларовият индекс се понижава с около 0,5%, като едно евро се обменя за 1,128 долара, а курсът на японската валута е 104,2 йени за долар. Курсът на лирата спрямо долара е нагоре до 1,437 долара за една лира.

Повече за Brexit и цените на петрола можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още